Μία ωραία… ατμόσφαιρα θυμίζει τις τελευταίες ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδόν ένα μήνα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία, φαίνεται να επιστρέφει στην εσωστρέφεια καθώς πολλά στελέχη στρέφουν τα «βέλη» τους προς τον νέο πρόεδρο.

Η διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από τον Στέφανο Κασσελάκη, η αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα ηγεσίας που έθεσε ο Νίκος Φίλης αλλά και η παρέμβαση ενός εκ των πιο ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα» φαίνεται πως δημιουργούν εξελίξεις, καθώς αρκετοί είναι αυτοί πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει νέος γύρος αποχωρήσεων.

Η «βόμβα» Κούλογλου περί αποχώρησης από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η σκληρή επίθεση από τον Νίκο Φίλη ο οποίος προανήγγειλε ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας, ήρθαν να υπενθυμίσουν ότι ο δρόμος για τον νέο πρόεδρου του κόμματος είναι στρωμένος με αγκάθια, καθώς δέχεται σκληρή κριτική από αρκετές πλευρές.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν τα παλιά άρθρα του Στέφανου Κασσελάκη που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα οποία το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θύμιζαν σε τίποτα  θέσεις ενός πολιτικού που θα αναλάμβανε χρόνια αργότερα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήρθε αντιμέτωπος με τα όσα ο ίδιος έγραφε πριν δέκα και πλέον χρόνια, ως φοιτητής και νεαρός εργαζόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απόψεις που όσοι τις διάβαζαν θα μπορούσαν να τον χαρακτηρίσου κεντρώο ή δεξιό, αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσαν να τον φανταστούν στο μέλλον στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο ίδιος θέλοντας να δικαιολογήσει τα όσα είχε γράψει χρόνια πριν, τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν θυμάμαι αυτά τα άρθρα. Δεν θυμάμαι ποιος ήμουν 24 χρονών».

«Πυρά» Φίλη σε Κασσελάκη

Ο Νίκος Φίλης είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό σχετικά με τις απόψεις του Στέφανου Κασσελάκη, με τον ίδιο να μην χάνει ευκαιρία να τονίζει ότι ορισμένες από αυτές δεν έχουν σχέση με την Αριστερά.

Στη σκιά της αποχώρησης Κούλογλου από την ευρωομάδα, ο Νίκος Φίλης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη ανακοινώνοντας μάλιστα ότι θα θέσει «θέμα ηγεσίας» στο συνέδριο.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξυπηρετεί τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μικρό και συστημικό κόμμα, το οποίο θα εξυπηρετεί το σύστημα, λειτουργώντας ως «τσόντα» οποιουδήποτε συστημικού κόμματος θελήσει να κυβερνήσει ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως απέκρυψε τις απόψεις του από τον ελληνικό λαό και τα μέλη του κόμματος, γεγονός που αποτελεί – τόνισε – μια μορφή εξαπάτησης.

Κατηγόρησε δε, τον Στέφανο Κασσελάκη ότι, «κέρδισε την ηγεσία του κόμματος, χωρίς να πει τι πιστεύει. Τώρα, ακούει ο κόσμος τι πιστεύει».

Βαριές κατηγορίες και από Κούλογλου

Η επιστολή αποχώρησης από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέλιο Κούλογλου προκάλεσε αίσθηση, όχι τόσο λόγω της κίνησης αλλά περισσότερο λόγω των πυρών προς τον Κασσελάκη.

Ο Στέλιος Κούλογλου λίγη ώρα μετά την ανακοίνωσή του για την αποχώρηση από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ότι δεν παραδίδει την έδρα του, υποστηρίζοντας ότι «δεν είμαι σε επαφές με άλλο κόμμα». Ωστόσο ο Στέλιος Κούλογλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος στις ευρωεκλογές, «αν υπάρξει παράταξη που τον εκφράζει».

Μιλώντας λίγο αργότερα μιλώντας σε τηλεοπτικό μέσο υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούσε πλέον να συμμετέχει, έστω και από τις Βρυξέλλες, «σε ένα σίριαλ, γιατί η όλη κατάσταση έχει εξελιχθεί σε σίριαλ του Netflix. Δεν γίνεται σοβαρή αντιπολίτευση».

Πρόσθεσε δε, πως «τα βράδια ο Μητσοτάκης εμφανίζεται και κάνει πολιτική μόνος του και ανενόχλητος και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει στα πρωινάδικα σε επίπεδο προσωπικού κουτσομπολιό» σημείωσε ο ευρωβουλευτής μιλώντας στο Open.

Όσο αφορά στην επιστολή προς τον Κασσελάκη γνωστοποίησε τους λόγους για την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης, επικρίνει τις θέσεις που διατυπώθηκαν στον ΣΕΒ από τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ασκεί σκληρή κριτική στην απόφαση για τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα.

«Πόλεμος» σε… συνέχειες στον ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσιοποίηση της επιστολής Κούλογλου, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλιστα ήρθε σε δύο φάσεις.

Αρχικά ζητήθηκε να επιστρέψει την έδρα του ενώ λίγη ώρα αργότερα η Κουμουνδούρου έριξε «βολές» προς τον ευρωβουλευτή, τονίζοντας ότι «ο Στ. Κούλογλου έχει παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων σε κρίσιμες στιγμές, επιζήμιων για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του.

Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, με άρθρο του υποστήριξε ότι σε ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι δεδομένος ως πρωθυπουργός ο σ. Αλέξης Τσίπρας, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με την τότε ξεκάθαρη πολιτική θέση του κόμματος, ότι μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να συγκροτηθεί, σύμφωνα και με την επιλογή του λαού, μόνο με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζουν από την Κουμουνδούρου ότι «ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε εμφανιστεί στη ΔΕΘ με μια συγκροτημένη πρόταση αντιμέτωπος όχι μόνο με την πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και με μια έντονη μιντιακή «δυσανεξία», ο Στ. Κούλογλου μίλησε για «ισοπαλία» Μητσοτάκη-Τσίπρα, εμφανιζόμενος σε ρόλο δημοσιογράφου – σχολιαστή και όχι ως συστατικό μέρος ενός πολιτικού συνόλου, με συγκεκριμένο στόχο και σημαντικές συλλογικές μάχες να κερδίσει».

Αιχμηρές δηλώσεις από Τεμπονέρα – Παπαδημούλη

Θέση στα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ, πήραν ακόμη ο Διονύσης Τεμπονέρας αλλά και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

O κ. Τεμπονέρας μίλησε για μία περίοδο «βαθέως αναστοχασμού» στον ΣΥΡΙΖΑ και παρέπεμψε στο συνέδριο όπου θα τοποθετηθούν όλα τα κορυφαία στελέχη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «το αποτέλεσμα της προεδρικής κάλπης είναι σεβαστό από όλους, είναι η απόφαση των μελών αρέσει, δεν αρέσει αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι λευκή επιταγή. Θα πρέπει να παρουσιαστεί άμεσα το πολιτικό σχέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας».

Σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος αφού χαρακτήρισε την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δύσκολη, τόνισε για τον νέο πρόεδρο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη. Με αποδεκτή διαδικασία και σοβαρό ποσοστό. Αλλά το κόμμα έχει πρόγραμμα, θέσεις και όργανα. Ο νέος πρόεδρος είναι πρόεδρος ενός δημοκρατικού, αριστερού κόμματος και όχι… αυτοκράτορας. Οφείλει να σέβεται το καταστατικό, που είναι το “Σύνταγμα” του κόμματος. Δεν είναι λευκή σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κανόνες».