To έχουμε ζήσει με τη γειτονική FYROM. Πόσοι και πόσοι Βορειοελλαδίτες δεν περνάνε τα σύνορα για να βάλουν πιο φθηνή βενζίνη (και άλλα προϊόντα); Τώρα που το ελαιόλαδο έχει πάει στα ύψη την ίδια τακτική ακολουθούν όσοι Ισπανοί ζουν στα σύνορα με την Πορτογαλία!

Δεν είναι λίγοι που κάνουν ταξίδι μέχρι και 70 χιλιόμετρα για να αγοράσουν λάδι πετρέλαιο και άλλα προϊόντα στην Πορτογαλία. Όχι άδικα. «Κάθε φιάλη λαδιού 5 λίτρων έχει διαφορά με την Ισπανία μεταξύ 15 και 20 ευρώ», ομολογούν και στις δύο χώρες της ιβηρικής.

Σε έναν κόσμο όπου η οικονομία είναι στα χειρότερά της, ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών των τροφίμων έχουν γίνει πονοκέφαλος για όλες τις οικογένειες.

Μια τάση που αντικατοπτρίζει κυρίως την κατάσταση του ελαιολάδου, που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Η μέση τιμή ενός λίτρου έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε έξι μεγάλες αλυσίδες διανομής, σύμφωνα με έρευνα της ισπανικής Facua, από τα 6,91 ευρώ στην αρχή του έτους έφτασε στα 10,34 ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Ενώ, στην Πορτογαλία, που επίσης δεν είναι… ξένη στον πληθωρισμό, την ίδια περίοδο οι τιμές από 5,65 ανήλθαν στα 6,22 ευρώ το λίτρο.

Μοιραία, τους τελευταίους δύο μήνες όλοι έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση των Ισπανών αγοραστών στην χώρα των Λουζιτανών, όπως επιβεβαίωσε ο Francisco Andrade, διευθυντής μιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ από το Vilar Formoso της Πορτογαλίας.

Ο Rubén Alonso και η σύζυγός του, από το Ciudad Rodrigo, διανύουν τα 30 χιλιόμετρα που χωρίζουν το σπίτι τους από το Vilar Formoso, στην Πορτογαλία, για να αγοράσουν όχι μόνο λάδι, αλλά και άλλα βασικά προϊόντα. Θεωρούν ότι τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα ή το νερό, είναι φθηνότερα.

Αυτό το συνοριακό φαινόμενο των αγορών και από τις δύο πλευρές δεν επηρεάζει μόνο το ελαιόλαδο, αλλά και τη βενζίνη και το ντίζελ. Αν την τελευταία δεκαετία τα καύσιμα ήταν κατά μέσο όρο 20 σεντς φθηνότερα στην Ισπανία, τον τελευταίο χρόνο η τάση άλλαξε και οι τιμές είναι ίδιες.

Οι κάτοικοι των συνόρων γνωρίζουν πολύ καλά την διακύμανση των τιμών, σε περίπτωση που χρειαστεί να ανεφοδιαστούν είτε στην Ισπανία είτε σε πορτογαλικό βενζινάδικο.

Ο Αργεντινός Εμανουέλ Βαλσέιρα είναι υπεύθυνος για τις εισπράξεις σε πορτογαλικό βενζινάδικο της Διαβεβαιώνει ότι πολλοί Ισπανοί έρχονται τώρα, αφού οι τιμές τους είναι κάτω από τα βενζινάδικα στην άλλη πλευρά των συνόρων. Σήμερα, το ντίζελ είναι 4 σεντ φθηνότερο από ό,τι στην Ισπανία, οπότε η είδηση ​​διαδίδεται γρήγορα.

Για άλλη μια φορά είναι σαφές ότι στα περισσότερα από 1.200 χιλιόμετρα των ισπανοπορτογαλικών συνόρων, οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης σηματοδοτούν την καθημερινότητα των δυο γειτόνων.