Ξέρω ξέρω, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε αν δείτε τον τίτλο είναι «εδώ ο κόσμος καταστρέφεται κι αυτός ασχολείται με το ποδήλατο». Αν το σκέφτεστε, νομίζω ότι είστε ανάμεσα στους πολλούς – δυστυχώς στην Ελλάδα – που έχουν παρεξηγήσει το ποδήλατο.

Το ποδήλατο,  στη σημερινή εποχή των τεράστιων περιβαλλοντικών προβλημάτων σε όλο τον κόσμο, της κλιματικής κρίσης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δεν είναι απλώς ένα μέσο αναψυχής. Είναι βασικό μέσο για τις καθημερινές μετακινήσεις χιλιάδων πολιτών σε πάρα πολλές μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο. Θα το επαναλαμβάνω κι ας γίνομαι γραφικός. Σε Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Βαρκελώνη, Ελσίνκι, Λιουμπλιάνα, Βουδαπέστη, Όσλο, Νέα Υόρκη μετακινούνται αλλιώς. Με ποδήλατο! Και έτσι περιορίζουν ρύπους και ηχορύπανση, εξοικονομούν χώρο και χρήματα, αποφεύγουν μποτιλιάρισμα, δεν πονοκεφαλιάζουν για το παρκάρισμα. Ομορφαίνουν τις πόλεις τους. Πιο απλά, αποκτούν ποιοτικό Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν.

Να λοιπόν, γιατί πρέπει να ψηφίσουμε ποδήλατο στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές της 8ης/15ης Οκτωβρίου. Πολύ σωστά η Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας (ΕΟΑΠ) και η ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα θα έχουν αυτό ως κεντρικό σύνθημα στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία της 1ης Οκτωβρίου : “Σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές… ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ”.

Τι σημαίνει ψηφίζουμε ποδήλατο; Σημαίνεται ότι επιλέγουμε συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν βάλει το ποδήλατο στις καθημερινές τους μετακινήσεις και θέλουν να μπουν στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια για να διεκδικήσουν ποδηλατικές υποδομές. Βάζουμε «σταυρό» σε πολίτες που θα προτείνουν όχι έργα «βιτρίνας», όχι ποδηλατόδρομους για το θεαθήναι αλλά δίκτυα ποδηλατόδρομων που θα ενώνουν γειτονιές και σημεία ενδιαφέροντος. Ας προσέξουμε λοιπόν τα βιογραφικά των υποψηφίων σε Δήμους και Περιφέρειες. Ας αναλογιστούμε ποιοι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θέλουν πραγματικά να αλλάξουν το σημερινό μοντέλο μετακινήσεων στις μεγαλουπόλεις.

Και πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι τα έργα για το ποδήλατο αφορούν και ωφελούν όλους. Βελτιώνουν τις μετακινήσεις των οδηγών όλων των οχημάτων, βελτιώνουν τη ζωή όλων στις πόλεις.