Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν ανέφερε ο πρωθυπουργός από την Λάρισα και είπε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι καλύτερο γίνεται για να επανέλθει η περιοχή σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς και πως αύριο θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους πληγέντες .

Ο πρωθυπργός ανέφερε πως αγρότες και κτηνοτρόφοι θα καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται .

Θα χρειαστούμε την αρωγή της ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός. και ανέφερε πως την Τρίτη θα είναι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, για συνομιλίες με την πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία που σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην αναβάθμιση της χώρας με την επενδυτική βαθμίδα υπογραμμίζοντας πως «σίγουρα είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες αλλά είναι σημαντικό»

Στην συνέχεια μίλησαν για τα μέτρα που θα ληφθούν ο υφυπουργός στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης Χρ.Τριαντόπουλος, η αν. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ.Αυγενάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σ.Ζαχαράκη.

Δείτε τις δηλώσεις

Αναλυτικά τα μέτρα για τους πληγέντες

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος

  • Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr, μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες.
  • Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα ανέρχεται σε έως 10.000 ευρώ.
  • Η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές και τις πρώτες επιδιορθώσεις των ζημιών στα σπίτια θα φτάσει τις 6.600 ευρώ.
  • Η στεγαστική συνδρομή θα καλύψει το 80% της ανακατασκευής των ακινήτων.
  • Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, τα ποσά που θα δοθούν θα καλύπτουν έως το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει και τις κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αντίστοιχο πλαίσιο θα ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ.
  • Σε κατοίκους της περιοχής των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (κρίθηκαν «κίτρινα» ή «κόκκινα») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης, το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ.
  • Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς και οι πλειστηριασμοί, για τους επόμενους έξι μήνες. Δίδεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ σε ισχύ θα τεθεί και το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, θα δοθεί επιδότηση ύψους 534 ευρώ.

Ο κ Αυγενάκης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε ότι οι πρώτες ανάγκες για τις ζωοτροφές θα καλυφθούν άμεσα και ότι ο ΕΛΓΑ θα κινηθεί ταχύτατα για τις αποζημιώσεις.

Η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία που ανακοινώθηκαν λεπτομερώς και από το υπουργείο Υγείας.

Συνέστησε στους πολίτες να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό, ενώ ενημέρωσε ότι θα γίνει καύση και υγειονομική ταφή για τα νεκρά ζώα.

Σε μια εβδομάδα περίπου, μετά την αποστράγγιση των υδάτων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα έντομα.