Σε τρείς σουηδικές πόλεις, το Γκέτεμποργκ, τη Στοκχόλμη και το Νίκοπινγκ σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις σε κτίρια κατοικιών, μέσα σε λίγο περισσότερο από μία ώρα το βράδυ της 31ης Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ειδικότερα, λίγο μετά τη 01:00 τοπική ώρα, η αστυνομία στο Γκέτεμποργκ έλαβε αναφορές για δύο εκρήξεις σε ξεχωριστές διευθύνσεις, με διαφορά 10 λεπτών. Οι εμπειρογνώμονες του ειδικού τμήματος της αστυνομίας, κατέφθασαν στο σημείο τη χώρα να αγωνίζεται να χαλιναγωγήσει μια έξαρση βίας που σχετίζεται με συμμορίες.

«Και οι δύο τοποθεσίες έχουν αποκλειστεί και οι τεχνικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι η ειδική ομάδα βομβών κλήθηκε στο σημείο. «Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, παρά μόνο υλικές ζημιές», πρόσθεσε η αστυνομία.

Εκρήξεις σε Νίκοπινγκ και Στοκχόλμη

Μία ώρα αργότερα αναφέρθηκαν άλλες δύο εκρήξεις με διαφορά λεπτών στη Στοκχόλμης -στο προάστιο Norsborg- και στο Νίκοπινγκ, περίπου 62 μίλια (100 χλμ) νότια της πρωτεύουσας. Και στις δύο περιπτώσεις, η αστυνομία είπε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.

Η Σουηδία μαστίζεται από την αύξηση των πυροβολισμών και των βομβαρδισμών τα τελευταία χρόνια, λόγω του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα στις συμμορίες, που πυροδοτούνται από το εμπόριο ναρκωτικών.

Ωστόσο, η αστυνομία του Γκέτεμποργκ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν πολύ νωρίς για να κάνει εικασίες σχετικά με τα κίνητρα των δύο εκρήξεων στην πόλη.

Το 2022, η Σουηδία είδε 90 εκρήξεις και άλλες 101 περιπτώσεις απόπειρας βομβιστικών επιθέσεων ή προετοιμασίας βομβιστικών επιθέσεων, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Μέχρι τις 15 Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 109 εκρήξεις φέτος.

Παλαιότερα, η αστυνομία είχε δηλώσει ότι οι βόμβες χρησιμοποιούνται κυρίως για εκφοβισμό στόχων, ενώ οι πυροβολισμοί χρησιμοποιούνται για τημ εξόντωση αντιπάλων.

Η χώρα κατέγραψε 391 πυροβολισμούς το 2022, εκ των οποίων οι 62 θανατηφόροι, από 45 το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Με πληφοροφίες από Guardian