Με τη ψήφο των οπαδών της βιωσιμότητας, ήτοι των millennials και των Z-ers, η αγορά των μεταχειρισμένων ρούχων έχει αρχίσει να γίνεται trend και στην ελληνική αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 είναι το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα, καταγράφοντας αύξηση 49,7%.

Βέβαια ο τζίρος, όπως καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ, είναι ακόμη χαμηλός, μόλις 8,92 εκατ. ευρώ, ωστόσο έχει υπεδιπλασιαστεί συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022 που ήταν 4,17 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Ιούνιο εφέτος οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα έφθασε στα 1,875 εκατ. ευρώ, με την αύξηση σε σχέση με τον Μάιο να διαμορφώνεται στο +15%.

Το γκελ του second hand είναι τέτοιο που η βουλγαρική αλυσίδα Mania, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του outlet και των μεταχειρισμένων ρούχων, άνοιξε πριν λίγες μέρες το πρώτο της κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μια ακόμη αλυσίδα, η Humana από την Λιθουανία, έχει ιδρύσει από τις αρχές Ιουνίου εφέτος εταιρεία στη χώρα μας.

Το πρώτο ελληνικό Mania, άνω των 1.000 τ.μ., βρίσκεται στην οδό Ευαγγελιστρίας, κάθετη της Ερμού, με την επένδυση να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Στις αρχές τους επόμενου έτους αναμένεται να λειτουργήσει και το ελληνικό e-shop της αλυσίδας.

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αγορά η εμπορική στρατηγική της Mania εστιάζεται στη μεγαλύτερη προώθηση του outlet σε σχέση με το second hand.

Όσον αφορά τη λιθουανική Humana, που διαθέτει περισσότερα από 270 καταστήματα σε 13 χώρες, στην Ελλάδα έχει ως σκοπό το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων, όπως και μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, ενώ περιλαμβάνει και υπηρεσίες επιδιόρθωσης ενδυμάτων, μαντάρισμα κ.α..

Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας είναι η Humana Second Hand Fundraising Projects.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή η νεοσύστατη εταιρεία τελεί σε αναστολή καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, καθώς «δεν έχει προβεί σε πιστοποίηση καταβολής αρχικού κεφαλαίου εντός ενός (1) μήνα από την σύστασή της, ως ώφειλε καθώς είναι ΙΚΕ με κεφαλαιακές εισφορές».

Τα ρούχα η μεγαλύτερη αγορά

Η αξία της αγοράς μεταπώλησης στον κλάδο των ενδυμάτων εκτιμάται σε 100-120 δισ. δολάρια, τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι το 2019, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα από τη Vestiaire Collective και την Boston Consulting Group.

Η αγορά μεταχειρισμένων ειδών κατέχει ήδη μερίδιο 3% έως 5% του συνολικού κλάδου ένδυσης, υποδημάτων και αξεσουάρ και θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 40%, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην Ευρώπη, η αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων διαμορφώθηκε στα 18 δισ. δολάρια το 2022 και προβλέπεται να φτάσει τα 41 δισ. δολάρια έως το 2032, αυξάνοντας κατά +8,4% κάθε χρόνο ταχύτερα από πριν (+6,4% CAGR 2017-2021).

Η απήχηση της αγοράς από δεύτερο χέρι είναι τέτοια που και πολυτελείς μάρκες, όπως οι Gucci, Burberry και Stella McCartney, συνεργάζονται με διαδικτυακές πλατφόρμες, για παράδειγμα το The RealReal και το Vestiaire Collective, διαθέτοντας προϊόντα τους, ενώ ορισμένοι, από την Isabel Marant και την Balenciaga μέχρι τα Selfridges και το Net-a-Porter, έχουν λανσάρει ολοκληρωμένες πλατφόρμες μεταπώλησης.

Και γρήγορη μόδα από δεύτερο χέρι

Τους τελευταίους μήνες στην αγορά μεταπώλησης εισήλθαν μαζικά και οι εταιρείες γρήγορης μόδας (fast fashion), όπως η αμερικανική Pretty Little Thing (PLT), ο κινεζικός γίγαντας Shein, η Zara και η H&M.

H πλατφόρμα Zara Pre-Owned, που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του δημοφιλούς brand να παρατείνουν τον κύκλο ζωής των ρούχων μέσω επισκευής, μεταπώλησης και δωρεών, διατίθεται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο και σύμφωνα με τη διοίκηση του μητρικού ομίλου Inditex, εφέτος θα επεκταθεί στις αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η φιλοδοξία είναι η εν λόγω πλατφόρμα να αναπτυχθεί σε περισσότερες αγορές, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Επιπλέον, εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί η H&M Pre-Loved, με περίπου 30.000 είδη μεταχειρισμένων γυναικείων και παιδικών ενδυμάτων και αξεσουάρ στο hm.thredup.com.

Επιπλέον, η Η&Μ από την τρέχουσα οικονομική χρήση ενσωματώνει στον ισολογισμό της και την Sellpy, μια από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκές πλατφόρμες ειδών second-hand.

Η H&M επένδυσε για πρώτη φορά στην Sellpy πριν από 10 χρόνια, με την υπηρεσία να λειτουργεί σε Σουηδία, Γερμανία και την Αυστρία.

Την ίδια στιγμή, μέσω του depop.com ένα site και app που εξειδικεύεται στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων αντικειμένων, κυρίως όμως ρούχων, πραγματοποιήθηκαν ακαθάριστες πωλήσεις ύψους 552 εκατ. δολαρίων το 2022, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2019 (288 εκατ. δολάρια).

Το 2021 το depop.com πουλήθηκε έναντι 1,6 δισ. δολαρίων στην Etsy και σήμερα διαθέτει περίπου 35 εκατομμύρια χρήστες.

Πηγή: ΟΤ