Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τη Φυλή και έφτασε στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, ενώ κάηκαν σπίτια και περιουσίες σε οικισμούς.

Έχουν καεί πάνω από 64 χιλιάδες στρέμματα

Υπενθυμίζεται ότι: «Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα».

Στον αναλυτικό χάρτη ξεχωρίζουν οι τρεις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν τραυματίσει τον δυτικό πνεύμονα του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας:

  • με μαύρο χρώμα στα δυτικά-νοτιοδυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε και συνεχίζει να καίγεται τις τελευταίες ημέρες
  • με κίτρινο χρώμα στα ανατολικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2021
  • με ροζ χρώμα στα δυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2007

Όπως φαίνεται και στον χάρτη, ο Εθνικός Δρυμός είχε καεί και πάλι στο παρελθόν, το 2007, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την αναγέννησή του εδάφους. Στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάνονται κυρίως δάση κωνοφόρων, μικτό δάσος, σκληροφυλλική βλάστηση και μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις σύμφωνα με το προϊόν Land Use/Land Cover του προγράμματος Copernicus.

Δείτε τον χάρτη