Πιλότος της easyJet ανακοίνωσε σε επιβάτες ότι η πτήση προς τη Ρόδο είναι «απαίσια ιδέα» λίγα λεπτά πριν την απογείωση, καθώς οι πυρκαγιές πλήττουν το Νησί των Ιπποτών. Η δημοσιογράφος Γκουίν Λόουντερ, η οποία ήταν στην πτήση για το νησί για να κάνει ρεπορτάζ για το ουαλόφωνο ειδησεογραφικό πρόγραμμα του BBC, ανέφερε ότι οκτώ επιβάτες αποφάσισαν στη συνέχεια να αποβιβαστούν, συμπεριλαμβανομένου ενός νεαρού αγοριού που κατέβηκε κλαίγοντας.

Ρόδος: Ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό – Ακυρώσεις αφίξεων σε όλο το νησί

Ο πιλότος είπε στους επιβάτες μέσω του συστήματος ανακοινώσεων: «Το να ταξιδέψετε στη Ρόδο για διακοπές αυτήν τη στιγμή είναι μια απαίσια ιδέα». Συνέχισε, δε, λέγοντας: «Σε ό,τι με αφορά, αυτή η πτήση εκτελείται βάσει έκτακτης ανάγκης. Τις πτήσεις επιστροφής διαχειρίζεται πλέον ο στρατός. Εάν θέλετε να κατεβείτε από την πτήση, είστε ευπρόσδεκτοι να το κάνετε».

Μετά τις φωτιές στη Ρόδο που προκάλεσαν τη «μεγαλύτερη εκκένωση» στην ελληνική ιστορία, βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι η Κρήτη βρίσκεται σε «ακραίο κίνδυνο από μαινόμενες δασικές πυρκαγιές, ενώ περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από την Κέρκυρα, η οποία έχει υποστεί δεκάδες πυρκαγιές”.

Τι ανακοίνωσαν οι εταιρείες

Η Jet2 και η Tui ακύρωσαν όλες τις πτήσεις προς τη Ρόδο μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουλίου, ενώ έως και 10.000 Βρετανοί τουρίστες εκφράζονται φόβοι ότι θα βρίσκονται στο νησί, προειδοποίησε ένας μη κατονομαζόμενος υπουργός, σύμφωνα με τον Independent. Εν τω μεταξύ, κανονικά εκτελεί τις πτήσεις της προς Ρόδο η Ryanair χωρίς να επηρεάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ανακοίνωσε η εταιρεία, μετά τη γνωστοποίηση των κερδών της το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου που σχεδόν τετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, γράφει ο Guardian.

Ωστόσο, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν πει ότι θα επιτρέψουν στους επιβάτες να κάνουν εκ νέου κράτηση. Η EasyJet ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει δύο πτήσεις επαναπατρισμού σήμερα Δευτέρα από Ρόδο προς το αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, επιπλέον των προγραμματισμένων πτήσεων, καθώς και μια τρίτη πτήση την Τρίτη. Oι πτήσεις της προς τη Ρόδο εξακολουθούν να πραγματοποιούνται – αλλά η εταιρεία ακύρωσε όλα τα πακέτα διακοπών στο ελληνικό νησί μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Πηγή: ΟΤ.GR