Σε αναβολή για τις 30 Οκτωβρίου 2023 οδηγήθηκαν σήμερα οι δικαστές που επρόκειτο να κρίνουν τη δεύτερη ποινική δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που αφορούσε εγκαυματίες οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο των θυμάτων.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μονόδρομος λόγω της βουλευτικής ιδιότητας που έχει αποκτήσει μετά την εκλογή της η κατηγορούμενη Ρένα Δούρου.

Έτσι με την έναρξη της διαδικασίας η εισαγγελέας πρότεινε και το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει σχετικό αίτημα στη Βουλή με βάση το Σύνταγμα για την άρση της ασυλίας της Ρένας Δούρου, η οποία έχει παραπεμφθεί μαζί με άλλα είκοσι άτομα στο εδώλιο του Εφετείου για τις σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν σε έντεκα κατοίκους, τα ονόματα των οποίων δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν την τιμωρία των υπευθύνων που με πράξεις και παραλείψεις τους φέρονται ως υπαίτιοι του τραγικού αποτελέσματος τον Ιούλιο του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ο,τι αφορά την πρώτη δίκη που αφορά στους θανάτους 104 συνανθρώπων μας, η διαδικασία αναμένεται να επανακκινήσει τη Δευτέρα 24 Ιουλίου υπό την αναγκαία προϋπόθεση της άρσης της βουλευτικής ασυλίας της Ρένας Δούρου που αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Από την πλευρά της μάλιστα η κατηγορούμενη μέσω του δικηγόρου της Θεοδώρου Σχινά έχει δηλώσει ότι παραιτείται των δικαιωμάτων που της παρέχει το Σύνταγμα.

Ολόκληρη η δήλωση της Ρένας Δούρου

«Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 25.06.2023 εκλέχτηκα βουλεύτρια στην εκλογική περιφέρεια «Δυτικός Τομέας Αθήνας» με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ορκίστηκα στις 03.07.2023 σύμφωνα με το άρθρο 59 Σ.

Η ιδιότητά μου αυτή υποχρεώνει το Δικαστήριό Σας, το οποίο κατά την δικάσιμο της 17.07.2023 καλείται να εκδικάσει, παράλληλα με το ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, την εθνική τραγωδία της 23.07.2018 στο Μάτι, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 62 Σ να αναστείλει τη σε βάρος μου ποινική δίωξη μέχρις ότου χορηγηθεί άδεια από την Βουλή των Ελλήνων.

Το ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, το οποίο από την 31.10.2022 εκδικάζει την υπόθεση με βάση το 860/2022 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών αδιάλειπτα και συστηματικά, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη 74 συνεδριάσεις, κατά τη δικάσιμο της 04.07.2023 διέκοψε τη δίκη και όρισε νέα δικάσιμο την 24.07.2023,  προκειμένου κατ’ άρθρο 62 Σ να αποσταλεί στη Βουλή των Ελλήνων αίτημα για την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας.

Με την παρούσα δηλώνω ότι, παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και των δικαιωμάτων που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής (Άρθρο 83), ενώ έχω ήδη ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής με την από 06.07.2023 επιστολή μου, και θα επαναλάβω, να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε τάχιστα να χορηγηθεί η σχετική άδεια για την απρόσκοπτη πλέον συνέχιση της διεξαγόμενης στο ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και ενώπιον του Δικαστηρίου Σας δίκης.

Στον πυρήνα των αξιών μου βρίσκεται η ισότιμη αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη όλων των πολιτών, ισχυρών και ανίσχυρων, προβεβλημένων και μη. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκα με σεβασμό απέναντι στο θεσμό της Δικαιοσύνης σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και αναμένω το ακροατήριο με υπομονή, αλλά και με την πεποίθηση ότι δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους θα λάβουν τη δίκαιη απόφαση».