Με μια καντάδα στην Ελευσίνα από τον ερμηνευτή που την έχει υμνήσει από τα πρώτα βήματα της καριέρας του, τον Μανώλη Μητσιά, θα σηκώσουν αυλαία στις 27 Αυγούστου επισήμως τα Αισχύλεια, ο πολιτιστικός θεσμός που μετρά φέτος 49 χρόνια παρουσίας και ο οποίος λόγω του ότι η Ελευσίνα έχει κηρυχθεί για το 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα παρουσιάσει μια «ειδική έκδοσή» του.

Και με δεδομένη αυτή τη σύμπραξη απόψε σημαίνεται μια άλλη, πρωιμότερη και «ήπια εκκίνηση» των Αισχυλείων με την έναρξη της έκθεσης «Ελευσίνα Mon Amour», στην οποία συμμετέχουν 16 διεθνείς καλλιτέχνες από εννέα χώρες, υπό την επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνας Γρέγου.

Η συνάντηση των δύο σημαντικών θεσμών δεν είναι τυχαία. Και τον λόγο αποκάλυψε χθες κατά την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος των Αισχυλείων ο γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο οποίος ανέφερε ότι «τα Αισχύλεια είναι μια μήτρα. Από αυτή τη γόνιμη μήτρα τολμώ να πω ότι κατάγεται το επίτευγμα που λέγεται 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Πριν από περίπου 49 χρόνια, κάποιοι τρελοί, όπως είναι οι οραματιστές κάτοικοι αυτής της ανήσυχης πόλης, θέλησαν να παρηγορηθούν με τον πολιτισμό, σε ένα δυστοπικό για εκείνη την εποχή περιβάλλον. Ετσι ξεκίνησε το Φεστιβάλ Αισχυλείων δειλά, αποδεικνύοντας κάτι για την πολιτιστική θεωρία, ότι δεν υπάρχουν «περιφερειακές» πόλεις στον πολιτισμό όταν υπάρχει όραμα».

12 εκδηλώσεις

Αυτό το όραμα λοιπόν σταθερά εδώ και παρά κάτι μισό αιώνα έχει βασιστεί στην ώσμωση του αρχαίου αλλά και του νεότερου βιομηχανικού παρελθόντος της πόλης και έχει γεννήσει τον θεσμό των Αισχυλείων, ο οποίος είναι αφιερωμένος φέτος στον εμπνευστή του, πρώην δήμαρχο Ελευσίνας, Μιχάλη Λεβέντη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Στο φετινό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει επισήμως στις 27 Αυγούστου εντάσσονται 12 εκδηλώσεις, δύο εκ των οποίων αποτελούν παραγωγές που έγιναν επί τούτου στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ενώ εκτός από το Παλαιό Ελαιουργείο εντάσσονται και ενεργοποιούνται κι άλλα σημεία της πόλης.

Ποδαρικό θα κάνουν η Μαρία Φαραντούρη με τον Μανώλη Μητσιά στις 27 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, ενώ θα προηγηθεί ρεσιτάλ με βιολί και πιάνο του νέου ελευσίνιου καλλιτέχνη Αιμίλιου Μπάρτζη (βιολί) και της βραβευμένης σολίστ πιάνου Μαργαρίτας Κολάση σε έργα κλασικού ρεπερτορίου.

Στα όρια του θεάτρου και της μουσικής θα κινηθεί ο μονόλογος «Μεγάλα και μικρά πλοία – Μυστήριο 115» σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη, κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου και μουσική του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη), ένα από τα δύο έργα που αποτελούν νέες παραγωγές και το οποίο θα παρουσιαστεί στις 30 και 31 Αυγούστου στη Βλύχα.

Μουσική που έχει συντεθεί αποκλειστικά από τους ήχους της πόλης θα παρουσιάσει στις 4 Σεπτεμβρίου ο Μιχάλης Μυτακίδης (Β.D. Foxmoor των Active Member) μαζί με την ομάδα Ανάληψις στα «Ελευσίνια Πειστήρια – Μυστήριο 202», ενώ δύο μέρες αργότερα ο Σταύρος Ξαρχάκος θα διευθύνει πολυμελή ορχήστρα, η οποία θα ερμηνεύσει αγαπημένα του τραγούδια που θα ακουστούν από τις φωνές των Γιάννη Κότσιρα και Ηρώς Σαΐα.

Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα με τη σκηνοθετική υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη θα μιλήσει για διαχρονικές αξίες σε μικρούς και μεγάλους στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ την επομένη η σκηνή θα παραδοθεί στους Το Σφάλμα και ο Frank the Zapper, οι οποίοι φέρνουν το hip-hop στο Φεστιβάλ Αισχύλεια. Στον βιομηχανικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου θα παρουσιάσουν σε εκδοχές που θα ακουστούν για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα από πρόσφατα αλλά και παλιότερα αγαπημένα κομμάτια από το δικό τους hip-hop.

Θέατρο, όπερα δρόμου

Ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, μια παράσταση από το Εθνικό Θέατρο με την υπογραφή της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου Κατερίνας Ευαγγελάτου, η οποία κάνει πρεμιέρα απόψε στο αρχαίο αργολικό θέατρο, θα φιλοξενηθεί στην ειδική έκδοση των φετινών Αισχυλείων στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ μία ακόμη τραγωδία, του Σοφοκλή αυτή τη φορά, ο «Οιδίπους Τύραννος», σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, θα παρουσιαστεί στις 13 του μηνός.

Η δεύτερη παραγωγή αποκλειστικά για την Ελευσίνα έχει τίτλο «Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου – Μυστήριο 113». Πρόκειται για μια πληθωρική όπερα δρόμου από την ομάδα μουσικού θεάτρου oper (o) που θα εξελιχθεί στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου και προϋποθέτει τη συμμετοχή του κοινού της πόλης (15/9), ενώ μισό αιώνα καριέρας θα γιορτάσει στην Ελευσίνα και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στις 17 Σεπτεμβρίου. Η αυλαία, δε, θα πέσει με τον 8ο Ημιμαραθώνιο «Στα Ιχνη της Ιεράς Οδού» στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός για το φετινό πολυπρισματικό πρόγραμμα των Αισχυλείων είναι 350.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου, ο οποίος τους τελευταίους μήνες από τη θέση τού αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας καλύπτει και εκείνη της προέδρου, της εκλιπούσης Δέσποινας Γερουλάνου, ενώ, όπως ανακοίνωσε, είναι στις βλέψεις του ο εντοπισμός κατάλληλου προσώπου για την κάλυψη της θέσης τού επικεφαλής του ΔΣ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.