Ενώπιον των ανακριτικών αρχών θα βρεθούν σήμερα Δευτέρα 19 Ιουνίου οι εννέα κατηγορούμενοι ως διακινητές που έχουν συλληφθεί μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο που έχει συγκλονίσει Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι κατηγορούμενοι, όλοι αιγυπτιακής καταγωγής, αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας στις 11:00 η ώρα το πρωί για να βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας.

Να θυμίσουμε ότι σε δέκα συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές του Πακιστάν, με τους συλληφθέντες στη χώρα της Ασίας να κατηγορούνται για συμμετοχή σε διακίνηση ανθρώπων που σχετίζεται με το ναυάγιο στην Πύλο.

Εκτιμάται ότι πάνω από 200, ίσως και 300 άνθρωποι από το Πακιστάν επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο.

Πολύωρες καταθέσεις από διασωθέντες

Χθες αργά το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες καταθέσεις που έδωσαν εννέα διασωθέντες που ήρθαν από τη Μαλακάσα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, πρόκειται για μάρτυρες – κλειδιά, στους οποίους είχε ζητηθεί να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση και αρνούνται ότι σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Την εμπλοκή τους στην υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους αρνούνται και οι συλληφθέντες.

Συνεπώς δεν αποκλείεται σήμερα, κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης να ζητήσουν νέα προθεσμία από την ανακρίτρια καθώς δεν έχουν λάβει γνώση για το σύνολο της δικογραφίας, μετά και τις νέες καταθέσεις.

18 άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο Καλαμάτας – Συνεχίζονται οι έρευνες

Στο νοσοκομείο Καλαμάτας παρέμεναν μέχρι και χθες Κυριακή 18 άνθρωποι, νοσηλευόμενοι. Στη δομή της Μαλακάσας, όπου έχουν μεταφερθεί οι υπόλοιποι από τους συνολικά 104 διασωθέντες συρρέουν καθημερινά φίλοι και μέλη των οικογενειών τους για τους επισκεφθούν.

Στη δομή φτάνουν και απελπισμένοι συγγενείς αγνοουμένων, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν οποιαδήποτε πληροφορία για τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Όπως έχει ανακοινώσει το Λιμενικό, οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται και σήμερα για αγνοούμενους, για έκτη ημέρα.

Στις έρευνες συμμετέχουν μια φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα σκάφη και ένα ελικόπτερο.

Νέα στοιχεία και μαρτυρίες εκθέτουν τις ελληνικές αρχές

Νέα στοιχεία και νέες μαρτυρίες γεννούν αμφιβολίες για τις ενέργειες των ελληνικών αρχών στον χειρισμό της υπόθεσης του ναυαγίου της Πύλου. Τα νέα δεδομένα που αποκαλύπτουν διεθνή ΜΜΕ, όπως το BBC αμφισβητούν την εκδοχή του Λιμενικού που έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι το αλιευτικό έπλεε προς την Ιταλία χωρίς πρόβλημα και έτσι δεν χρειάστηκε να στηθεί ευρεία επιχείρηση διάσωσης.

Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως νέες μαρτυρίες προσφύγων που υποστηρίζουν ότι το ναυάγιο προκλήθηκε μετά από την απόπειρα του Λιμενικού να ρυμουλκήσει το πλοίο έξω από τη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται υπό την ευθύνη της Ελλάδας.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA