Στη δομή της Μαλακάσας θα συνεχιστεί η ζωή των διασωθέντων από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, που άφησε πίσω του 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους.

Οι πρόσφυγες που κατάφεραν να μείνουν ζωντανοί από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους -που ξεκίνησε από την Αίγυπτο και με ενδιάμεσο σταθμό το Τομπρούκ είχε προορισμό την Ιταλία- αναμένεται να ξεκινήσουν το ταξίδι από την Καλαμάτα προς τη Μαλακάσα μετά τις 08:30 το πρωί.

Αφού βρεθούν στη δομή, θα ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι συνεντεύξεις για την αίτηση ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραμονή τους στη Μαλακάσα θα είναι σύντομη, καθώς ανάλογα με το προφίλ του καθενός θα μεταφερθούν σε άλλες δομές της χώρας, ενώ για εκείνους που θα απορριφθεί η αίτησή τους θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες απέλασης ή εθελοντικής επιστροφής στην πατρίδα τους.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των διασωθέντων του ναυαγίου στην Πύλο βρίσκονται και ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι μετά την ταυτοποίηση και τις συνεντεύξεις θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων, καθώς πρόκειται για άτομα κάτω των 16 ετών.

Την ίδια ώρα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Αθήνας συνεχίζονται οι νεκροτομές των στις 78 σορούς του ναυαγίου, ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου.

Πήραν προθεσμία οι συλληφθέντες

Οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή προχώρησαν στη σύλληψη εννέα ατόμων που είχαν ρόλο διακινητή στο ταξίδι του πλοίου από την Αφρική προς την Ευρώπη.

Και οι 9 συλληφθέντες είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας και ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών και φέρεται να είχαν διακριτούς ρόλους ως πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), κατάφερε να ταυτοποιήσει το πλήρωμα του πλοίου.

Οι 9 που συνελήφθησαν κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ στον εισαγγελέα, όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα.

Οι οκτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.