Πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έλαβε το πρώτο εμβόλιο για την πρόληψη του αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), μια συχνή αιτία κρυολογήματος που απειλεί τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

Το εμβόλιο της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας GSK προορίζεται για άτομα 60 ετών και άνω, τα οποία κινδυνεύουν με πνευμονία σε περίπτωση λοίμωξης.

Η έγκριση του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την αδειοδότηση του εμβολίου από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε στο μεταξύ και ένα δεύτερο εμβόλιο της Pfizer, για το οποίο δεν έχει δώσει ακόμα γνωμοδότηση ο ΕΜΑ.

Και τα δύο υποψήφια εμβόλια μειώνουν των κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης κατά περίπου 90%, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα λόγω διαφορετικού σχεδιασμού των κλινικών μελετών.

Πάντως και τα δύο εμβόλια περιέχουν πρωτεΐνες του RSV που μπορούν να γίνουν στόχος του ανοσοποιητικού συστήματος.

H GSK σχεδιάζει να αρχίσει τις παραδόσεις το φθινόπωρο, εκτίμησε ότι το εμβόλιό της δεν θα χρησιμοποιηθεί ευρέως στην ΕΕ τη φετινή χρονιά.

Χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο

Στα βρέφη, ο RSV μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα (λοίμωξη των βρόγχων) και είναι η συχνότερη αιτία νοσηλείας λόγω αναπνευστικής λοίμωξης. Περίπου 100.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω RSV, κυρίως όμως σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο συγκυτιακός αναπνευστικός ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά αν πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καθώς και σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Στην Ευρώπη, ο RSV ευθύνεται για περισσότερες από 270.000 νοσηλείες και περίπου 20.000 θανάτους ενηλίκων άνω των 60 ετών κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από