Οργή και θλίψη επικρατεί στη Δυτική Όχθη μετά τον θάνατο του δίχρονου αγοριού που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον ισραηλινό στρατό την περασμένη Πέμπτη.

Ο μικρός, που ονομαζόταν Μουχαμάντ Ταμίμι, βρισκόταν στο αυτοκίνητο της οικογένειάς του μαζί με τον πατέρα του Χαϊθάμ, έξω από το σπίτι τους κοντά στη Ραμάλα, στο χωριό Ναμπί Σαλέχ.

Ο πατέρας τραυματίστηκε βαριά μετά τους πυροβολισμούς. Σύμφωνα με το Middle East Eye, έχει τραύματα στο στήθος του και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Το δίχρονο αγοράκι μεταφέρθηκε σε ισραηλινό νοσοκομείο μετά τα πυρά που δέχτηκε στο κεφάλι, βρισκόταν στην Εντατική και σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ότι άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο ισραηλινός στρατός δεν είχε παραδεχθεί αρχικά ότι είχε πυροβολήσει τον πατέρα και το παιδί, ωστόσο στη συνέχεια το έκανε. Σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ, τους πέρασαν για Παλαιστίνιους μαχητές.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι οι στρατιώτες ανταπέδιδαν πυρά Παλαιστίνιων μαχητών που βρίσκονταν σε κτίριο κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η τραγωδία, πέντε λεπτά νωρίτερα.

Τους «γάζωσαν»

Ωστόσο, ο Μπασέμ Ταμίμι, συγγενής της οικογένειας και ακτιβιστής, είπε στο Middle East Eye ότι ο Μουχαμάντ και ο πατέρας του βρίσκονταν στο αυτοκίνητο και ετοιμάζονταν για να φύγουν. Μόλις το αυτοκίνητο κινήθηκε, οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους «γάζωσαν».

Το χωριό Ναμπί Σαλέχ έρχεται συχνά στο προσκήνιο, καθώς αποτελεί κέντρο διαδηλώσεων ενάντια στην ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το χωριό να δέχεται μεγάλη πίεση από τις ισραηλινές δυνάμεις που οργανώνουν συνεχείς επιδρομές στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Μπασέμ Ταμίμι, τουλάχιστον 27 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από το 1967, 400 έχουν τραυματιστεί από το 2009 και περισσότεροι από 400 έχουν συλληφθεί.

Ο ίδιος είπε ότι οι συλλήψεις και η βία είναι κομμάτι της ισραηλινής πολιτικής «να σπάσει το ηθικό αυτής της γενιάς».

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 119 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μόνο αυτή τη χρονιά και άλλους 34 στη Λωρίδα της Γάζας.

24 είναι τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί συνολικά.