Δεκάδες καθηγητές πανεπιστημίου, ειδικοί και επικεφαλής εταιρειών τεχνολογίας -ανάμεσά τους ο Σαμ Όλτμαν της OpenAI- προειδοποιούν με ανοιχτή επιστολή τους για «κίνδυνο εξαφάνισης» της ανθρωπότητας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης (AI), κίνδυνος που όπως λένε είναι συγκρίσιμος με τις απειλές των πανδημιών και του πυρηνικού πολέμου.

«Η αντιμετώπιση του κινδύνου εξαφάνισης λόγω της ΑΙ θα πρέπει να είναι παγκόσμια προτεραιότητα» γράφουν οι 350 υπογράφοντες της επιστολής που δημοσίευσε το Center for AI Safety (CAIS).

Εκτός από τον Όλτμαν, επικεφαλής της OpenAI που δημιούργησε τη διάσημη μηχανή διαλόγου ChatGPT, την επιστολή υπογράφουν στελέχη της Microsoft και της Google και οι επικεφαλής των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης Anthropic και DeepMind.

Η λίστα, σημειώνει το Reuters, περιλαμβάνει ακόμα τον Τζέφρi Χίντον, έναν από τους λεγόμενους «πατέρες» της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από την Google ώστε να μπορεί να μιλά ελεύθερα για τους κινδύνους της ΑΙ.

Την επιστολή υπογράφει και ένας δεύτερος «πατέρας της ΑΙ, ο Γιοσόυα Μπέντζιο, ο οποίος το 2018 τιμήθηκε μαζί με τον Χίντον με το Βραβείο Τιούρινγκ για το έργο τους στη μηχανική μάθηση, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένου του Χάρβαρντ.

Με ανακοίνωσή του, το Center for AI Safety επισημαίνει ότι η Meta, όπου εργάζεται ο τρίτος πατέρας της AI, Γιαν Λε Κουν, δεν υπέγραψε το κείμενο.

Είναι η δεύτερη ανοιχτή επιστολή για τους κινδύνους της ΑΙ το τελευταίο διάστημα, μετά την προειδοποίηση που υπέγραφαν τον Απρίλιο ο Έλον Μασκ, ειδικοί της ΑΙ και στελέχη επιχειρήσεων τεχνολογίας.

Η εμφάνιση εργαλείων που παράγουν κείμενα, εικόνες και άλλο περιεχόμενο σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη γέννησε φόβους για απώλεια θέσεων εργασίας, επιδείνωση του φαινομένου της παραπληροφόρησης και παραβίαση της ιδιωτικότητας, ενώ ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν πως ανησυχούν ότι οι μηχανές θα γίνουν σύντομα πιο έξυπνες από τον άνθρωπο.

Ο Χίντον, μάλιστα, ένας από τους πατέρες της ΑΙ, υποστήριξε πρόσφατα στο Reuters ότι ο κίνδυνος της ΑΙ είναι «πιο επείγων» από ό,τι η κλιματική αλλαγή.

Η ΕΕ συντάσσει στο μεταξύ την πρώτη στον κόσμο νομοθεσία για τον έλεγχο της ΑΙ, η οποία μεταξύ άλλλων απαγορεύει ορισμένες εφαρμογές υψηλού ρίσκου όπως η αναγνώριση προσώπων σε δημόσιους χώρους και η προληπτική αστυνόμευση.