Κερδισμένα φαίνεται ότι βγήκαν των στελέχη των οικονομικών επιτελείων των τριών πρώτων κομμάτων στη «μάχη» της σταυροδοσίας.

Αν και η οικονομία δε βρέθηκε τόσο πολύ στο επίκεντρο όσο άλλες εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος, ωστόσο οι υπουργοί αλλά και οι τομεάρχες φαίνεται ότι κυριάρχησαν στις προτιμήσεις των πολιτών, οι οποίοι έσπευσαν να τους επιδοκιμάσουν δια της ψήφου τους.

Οικονομία

Ξεκινώντας από το «βαρύ» χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας ήρθε πρώτος στην Περιφέρεια Φθιώτιδας με 24.636 ψήφους, ενώ δεύτερος ήρθε ο Γιάννης Οικονόμου 20.304. Παράλληλα, ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης βρισκόταν στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Στον αντίποδα, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου εξελέγη πρώτη στον τομέα Β2’ Δυτικής Αττικής με 26.323 σταυρός, ενώ ακολούθησε η Ρένα Δούρου με 20.641 και τρίτος ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, λαμβάνοντας 8.632 σταυρούς

Οι δύο αναπληρωτές τομεάρχες Κατερίνα Παπανάτσιου στη Μαγνησία και ο Τρύφων Αλεξιάδης στη Β’ Πειραιά δεν εξελέγησαν. Την ίδια στιγμή, ο πρώην επικεφαλής του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης εξελέγη πρώτο στο νομό Ηλείας με 11.459 σταυρούς.

Ανάπτυξη-Εργασία

Παράλληλα, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ήρθε δεύτερος και πίσω από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Ο πρώτος έλαβε 71.634 ψήφους και ο δεύτερος 64.004.

Στην αντίπερα όχθη, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης ήρθε πρώτος στη Μεσσηνία με λαμβάνοντας 9.624 σταυρούς, όντας πρώτος.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ήρθε τρίτη στο βόρειο τομέα Αθηνών, λαμβάνοντας 16.958 ψήφους, πίσω από τη δεύτερη Αθηνά Λινού (24.063) και τον πρώτο πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που έλαβε 24.069 ψήφους.

Πρώτος στον νομό Φθιώτιδας για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήρθε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης με 13.042 ψήφους.

Ενέργεια

Περνώντας στον κομβικό τομέα της ενέργειας, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξελέγη πρώτος στον δήμο Τρικάλων, λαμβάνοντας 17.367 ψήφους. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξελέγη πρώτος στη Β’ Θεσσαλονίκης ο Σωκράτης Φάμελλος, παίρνοντας 12.070 σταυρούς . Την ίδια στιγμή ο πρώην τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης απέτυχε να εκλεγεί στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Πρώτος με 3.363 σταυρούς ήρθε στο Νομό Κεφαλληνίας ο καθηγητής και μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα Νικόλαος Φαραντούρης, ο οποίο δεν εξελέγη, λόγω του ότι την έδρα έλαβε η ΝΔ.

Στα Χανιά δεν εξελέγη ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, λαμβάνοντας 4.648 ψήφους, ενώ πρώτος ήρθε ο Παύλος Πολάκης με 10.950 σταυρούς.

Πηγή: ΟΤ