Ισπανική εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εντός του μήνα δοκιμαστική εκτόξευση υποτροχιακού επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου, ακόμα ένας υποψήφιος παίκτης στη μεγάλη αγορά εκτόξευσης δορυφόρων.

Η PLD Space θα εκτοξεύσει από στρατιωτική βάση της Ουέλβα τον μικρό, πειραματικό πύραυλο Miura 1, ο οποίος παίρνει το όνομα μιας διάσημης ράτσας ταύρων για ταυρομαχίες.

Ο σχετικά μικρός πύραυλος, με ύψος τριώροφου κτηρίου και ικανότητα μεταφοράς φορτίων μέχρι 100 κιλά, είναι σχεδιασμένος να φτάνει μόνο μέχρι το όριο του Διαστήματος σε ύψος 100 χιλιομέτρων. Μπορεί παρόλα αυτά να χρησιμοποιηθεί για πειράματα μηδενικής βαρύτητας κατά την κάθοδό του προς τη Γη.

Ο Miura 1 είναι ένα ενδιάμεσο βήμα στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου Miura 5, o οποίος σχεδιάστηκε για την εκτόξευση μικρών δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά. Η παρθενική πτήση προγραμματίζεται για το 2025, ανέφερε η εταιρεία σύμφωνα με το Reuters.

Αρκετές ακόμα ευρωπαϊκές startup επενδύουν σε επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους, καθώς αμερικανικές και άλλες εταιρείες σχεδιάζουν να εκτοξεύσου χιλιάδες δορυφόρους για ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά εκτόξευσης δορυφόρων θα έχει φτάσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάριο έως το 2030.

Η νεοζηλανδική Rocket Lab ήδη προσφέρει υπηρεσίες σε εμπορική βάση, ενώ η βρετανική Virgin Orbit χρεοκόπησε μετά την αποτυχημένη απόπειρά της να εκτοξεύσει πύραυλο από τροποποιημένo Boeing 747 που απογειώθηκε από τη Βρετανία.

Το ισπανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας έχει δώσει άδεια στην PLD Space για δοκιμαστική εκτόξευση κάποια στιγμή μέχρι τις 31 Μαίου, ωστόσο για λόγους ασφάλειας η τελική ημερομηνία θα ανακοινωθεί μόνο 24 ώρες πριν.

Οι ισχυρές βροχές και οι άνεμοι που προβλέπονται τις επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβολή της δοκιμής.

Η PLD Space ιδρύθηκε το 2011 και μέχρι σήμερα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές και το ισπανικό δημόσιο.