Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλε τέλος στην απόκτηση των F-35. Ο λόγος για τον οποίο προχώρησε στην απόφαση αυτή ήταν η απόκτηση του τουρκικού μαχητικού ΚΑΑΝ που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Εμείς αυτή τη στιγμή δεν λέμε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35, τούς λέμε «επιστρέψτε τα χρήματα μας», διότι εμείς πια κατασκευάζουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Haber Turk.

«Οι ΗΠΑ έβαλαν σε εφαρμογή τις κυρώσεις CAATSA λόγω των S-400»

«Από το πρόγραμμα των F-35 δεν βγήκαμε μόνοι μας. Οι ΗΠΑ έβαλαν σε εφαρμογή τις κυρώσεις CAATSA λόγω των S-400. Kαι για το θέμα των S-400 οι ΗΠΑ μάς εἰπαν «δώστε σε μας τον έλεγχο του συστήματος το έχουμε εμείς… Να τους εξετάσουμε».

Μας πρότειναν να τους δώσουμε αλλού. Μας πρότειναν πράγματα που αφορούν τη κυριαρχία μας. Δεν τα δεχτήκαμε» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Μάς πρότειναν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία. Δεν το δεχθήκαμε. Τους είπαμε πως τους πήραμε για μας» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Δείτε το βίντεο

Τι ανέφερε για τους S-400

«Δώστε μας τον έλεγχο των S-400, αφήστε μας να το αναλύσουμε. Έκανε προτάσεις που αφορούν άμεσα την κυριαρχία μας, όπως το να δοθεί ο έλεγχός του αλλού. Πού είναι η ανεξαρτησία και η κυριαρχία μας;», είπε.

Αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να στείλει τους S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία στην Ουκρανία, είπε: «Οι ΗΠΑ ρώτησαν αν η Τουρκία θα έστελνε τους S-400 στην Ουκρανία και είπαμε όχι».

«Χρειαζόμαστε ένα σύστημα αεράμυνας»

«Δεν λέμε να επιστρέψουμε στα F-35 αυτή τη στιγμή, λέμε να μας δώσετε τα χρήματά μας. Διότι εμείς παράγουμε τα δικά μας μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, θέλουμε να αγοράσουμε F-16.

Θα θέλαμε επίσης να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, έχουμε δημιουργήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς για αυτό. Ωστόσο, δεν είμαστε κακοί με τις ΗΠΑ χωρίς λόγο, η FETÖ είναι στην Αμερική, η Αμερική υποστηρίζει το PKK/YPG».

Ακόμη, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι ζήτησαν ένα σύστημα αεράμυνας από το ΝΑΤΟ και είπε: «Χρειαζόμαστε ένα σύστημα αεράμυνας, με τι θα το καλύψετε; Κάντε μια προσφορά Patriot».