Στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου και στις πιθανές συνεργασίες προκειμένου να προκύψει κυβέρνηση, ακόμη και από τον πρώτο γύρο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια συνέντευξή τους στον Ant1.

«Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Θα σεβαστώ τις επιταγές του Συντάγματος και θα πάρω την διερευνητική εντολή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει σημειώνοντας πως «το τι θα κάνω θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει τις κινήσεις μας . Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλες διαφορές.

«Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το καλύτερη σενάριο μία αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια τόνισε πάντως ότι το καλύτερο σενάριο είναι μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση με τη ΝΔ στο τιμόνι.

Αναφορικά με τον κ. Ανδρουλάκη, ανέφερε πως «δεν δέχθηκε να με συναντήσει από τότε που βγήκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είχα ζητήσει να τον συναντήσω. Δεν δέχθηκε».

Για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στα όσα γίνονται στα… δεξιά της ΝΔ.

«Κάποιοι κατασκευάζουν διάφορα σενάρια. Ακούω ότι υπάρχουν διεργασίες δεξιά της ΝΔ. Εμείς απαγορεύσαμε στους φονάδιες της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις εκλογές. Είναι απαράδεκτο να λένε ότι αυτό αποτελεί παρέμβαση στις εκλογές.

Πετύχαμε να απαγορευτεί η κάθοδος της Χρυσής Αυγής στις εκλογές. Κάναμε αυτό που έπρεπε. Αυτό κάποιους τους ενόχλησε. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξαν καμία ικανοποίηση που δεν θα είναι η Χρυσή Αυγή στις εκλογές» τόνισε.

Αυτό που έγραψε η ιστορία, πρόσθεσε, είναι ότι δύο κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έδωσαν τη μάχη και δεν θα είναι η Χρυσή Αυγή στις εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα των εκλογών διαψεύδοντας διάφορα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τονίζοντας ότι «η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από βουλευτές εκλεγμένους με τη ΝΔ».

Υποκλοπές

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε και στο θέμα των υποκλοπών αλλά και στον κ. Ανδρουλάκη.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε κάνει τις επιλογές του πολύ πριν σκάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Για τις υποκλοπές έχω κάνει αυτοκριτική. Στη συνολική ζυγαριά αυτό θα βαρύνει αρνητικά και όχι θετικά. Το θέμα είναι όμως τι κάναμε από τότε. Κάναμε μία σημαντική αλλαγή στην ΕΥΠ ώστε να διασφαλίζεται ότι θα υπάρχουν τα εχέγγυα να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο» σημείωσε .

Επανέλαβε ότι η στάση του κ. Ανδρουλάκη απέναντί μου είχε καθοριστεί πολύ πριν τις υποκλοπές. «Ολη η στάση του ΠΑΣΟΚ δείχνει ένα κόμμα που αρέσκεται να αναβιώσει ένα ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80΄. Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι διαφορετικές».

Ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να δώσουν ένα μήνυμα νίκης της ΝΔ.

«Υπάρχει το μαθηματικό ενδεχόμενο να κάνει κυβέρνηση το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Εμείς λέμε στους πολίτες για να μην συμβεί αυτό πρέπει να είναι πολύ ισχυρή η ΝΔ στις 21 Μαΐου».

Μήνυμα σε Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις επικείμενες εκλογές στη γειτονική χώρα που θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή.

«Η Ελλάδα έχει μία διαφορά με την Τουρκία και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Μόνο γι΄ αυτό είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε σοβαρά. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε άλλο θέμα που να αφορά το Αιγαίο. Δεν συζητάμε ούτε για αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή συνεκμετάλλευση».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «δεν είμαι σίγουρος ότι το θέμα της εκτόνωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα συνεχιστεί και μετά τις τουρκικές εκλογές. Εγώ θα είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός».

Ντιμπέιτ με Τσίπρα

Αναφορικά με το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για ντιμπέιτ μεταξύ των δύο, τόνισε ότι αυτές οι εκλογές είναι εκλογές απλής αναλογικής.

«Στις επόμενες εκλογές επειδή υπάρχει το μπόνους και αφορά τους δύο πρώτους, βεβαίως και πρέπει να γίνει» τόνισε.