Καλεσμένος μιας πρωινής εκπομπής από αυτές που καλούν πολιτικούς για να βοηθήσουν τους τηλεθεατές «να δουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους» (πεθαίνω για αυτό το κλισέ διότι υπονοείται πως έχουν κι άλλο πρόσωπο…) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό. «Μένω στην Κυψέλη. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Αμπελόκηπους, σε ένα διαμέρισμα. Πήγα σχολείο στο «δεύτερο» και στο Πολυκλαδικό, το παλιό «δέκατο», πίσω από τον Παναθηναϊκό. Κάναμε κοπάνες για να δούμε προπονήσεις στον Τάφο του Ινδού και για να δούμε τα παιχνίδια ανεβαίναμε στην ταράτσα. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής του Παναθηναϊκού και είναι και τα παιδιά τώρα. Ξέρετε εγώ είπα στην Μπέτυ (σ.σ. τη σύζυγό του) ότι μπορείς να τα κερδίσεις όλα, αλλά ένα πράγμα δεν θα σου το επιτρέψω: τα παιδιά θα γίνουν Παναθηναϊκοί. Γιατί η Μπέτυ είναι Ολυμπιακός» είπε χαρακτηριστικά.

Ισχύει

Ενα από τα λίγα πράγματα στα οποία ο Τσίπρας παραμένει σταθερός είναι η αγάπη του για τον Παναθηναϊκό: τη δηλώνει πάντα και μπράβο του. Λέγεται ότι όταν ήταν πρωθυπουργός, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, όταν ξέσπασε η κρίση των σχέσεων του Ολυμπιακού του μπάσκετ με τον τότε πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο, του είχε πει πως για την κυβέρνηση ήταν μια καλή ευκαιρία να πάρει το μέρος του Ολυμπιακού, να μην επιτρέψει τον (αυτό)υποβιβασμό του στην Α2 καταστρέφοντας το τότε επιχείρημα των ανθρώπων του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού που έλεγαν ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα πολεμάει την ομάδα τους. Ο Τσίπρας είπε ότι δεν πρέπει να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Βασιλακόπουλο διότι τον εκτιμούσε προσωπικά. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά μου μοιάζει αληθοφανές: ο Τσίπρας δεν θα ήθελε ποτέ να πικράνει Παναθηναϊκούς, μετά μάλιστα τις αντιδράσεις των οπαδών του ΠΑΟ που έζησε στο πετσί του, όταν ως αρχηγός της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ μπλόκαρε την ανέγερση γηπέδου στον Βοτανικό για χάρη των κορμοράνων. Παθαίνεις και μαθαίνεις: ισχύει για όλους.

Γήπεδο

Θυμάμαι ότι αργότερα, ως πρωθυπουργός, είχε προσφέρει μια ωραία στιγμή ιλαρότητας όταν είχε παρουσιάσει τη μακέτα της κατασκευής ενός γηπέδου του ΠΑΟ στο Γουδί (!) αναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα ήθελε να δουλέψει ως μηχανικός και στο έργο – που δυστυχώς ποτέ δεν άρχισε. Και τότε τη δήλωση την είχε κάνει για να δείξει τη μεγάλη αγάπη για την ομάδα του. Μάλιστα επειδή είναι πραγματικός Παναθηναϊκός ο Τσίπρας δεν αποκλείω να ψηφίσει και Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας πως η τωρινή κυβέρνηση άνοιξε στην ομάδα των Πράσινων τον δρόμο για να αποκτήσει και γήπεδο πραγματικό, ενώ μπορεί επί των ημερών της χάρη στα πεπραγμένα της ο ΠΑΟ να κερδίσει και το πρωτάθλημα! (Τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, εμπνευστή του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης, τον βοηθά ήδη: ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές θα στηρίξει λένε ως δήμαρχο Αθηναίων τον Νίκο Παππά…).

Ελάχιστες

Σήμερα έχουμε την έκτη αγωνιστική των play offs του πρωταθλήματος και λογικά σε αυτή θα έχουμε τις λιγότερες συγκινήσεις: οι πιθανότητες, ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ, οι δυο πρωτοπόροι, ενόψει του ραντεβού τους στη Λεωφόρο την Κυριακή, να μην κερδίσουν τον Βόλο και τον ΠΑΟΚ αντίστοιχα είναι ελάχιστες. Πέρα από τη δική τους αγωνιστική σοβαρότητα, το προγνωστικό σχετικά εύκολων επικρατήσεων βασίζεται και στην κακή κατάσταση των αντιπάλων τους. Ο ΠΑΟΚ, μολονότι προσπαθεί, μετρά τέσσερα παιχνίδια χωρίς νίκη στις τελευταίες πέντε εμφανίσεις του: έχει χάσει από τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟ και την ΑΕΚ στην Τούμπα και δεν κέρδισε και τη Λαμία στον ημιτελικό του Κυπέλλου που έγινε στην Τούμπα Μεγάλη Πέμπτη. Η μόνη ομάδα που κέρδισε στα πέντε τελευταία του ματς είναι ο Βόλος που έπειτα από την ισοπαλία που έφερε στην πρεμιέρα των play offs με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο στη διοργάνωση μέτρα μόνο ήττες. Ο Βόλος εκτός έδρας παίζει μάλλον καλύτερα από ό,τι στην έδρα του. Εχει μεταμορφωθεί σε ένα είδος οργανισμού φιλοξενίας: υποδέχεται στην έδρα του τους μεγάλους, δίνει χιλιάδες εισιτήρια στους οπαδούς τους που κάνουν ωραίες εκδρομές και δεν φαίνεται να θέλει να στεναχωρήσει κανένα!

Δύσκολο

Μπορεί να ξανακάνει ζημιά στον Παναθηναϊκό όπως συνέβη στη Λεωφόρο; Μου μοιάζει αδύνατο. Στο ματς των δυο που ο ΠΑΟ ήταν γηπεδούχος η ομάδα του Γιοβάνοβιτς είχε εμφανιστεί για μια και μοναδική φορά φέτος κομμάτι μπλαζέ: νόμιζε πως θα βρει ένα γκολ αργά ή γρήγορα και θα κερδίσει κι έτσι θα είχε γίνει αν ο Σπόραρ δεν αστοχούσε σε πέναλτι στις καθυστερήσεις. Νομίζω πως ενόψει του τελικού με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο την Κυριακή θα κερδίσει και η ΑΕΚ: στην έδρα της είναι πάντα σοβαρή και απέναντι στον Ολυμπιακό την Κυριακή έδειξε πως έχει ξανά σε φόρμα τους κυνηγούς της: ο Τσούμπερ π.χ. είναι απολύτως έτοιμος να αντικαταστήσει τον Αραούχο που θα λείψει. Κατά τα άλλα το μόνο ερωτηματικό είναι αν θα βρει κάτι ο Ραζβάν Λουτσέσκου για να κηρύξει τον πόλεμο στο Κράτος της Αθήνας! Ο Ρουμάνος ξέρει πως με αυτά που λέει θα έχει τους οργανωμένους του ΠΑΟΚ στο πλευρό του κι αν κερδίσει και τα ματς με τον Ολυμπιακό και τον Αρη που έχει στην Τούμπα η χρονιά του θα είναι απολύτως επιτυχημένη ακόμα κι αν ο ΠΑΟΚ τερματίσει δέκα βαθμούς μακριά από την πρώτη θέση…

Γνωστοί

Σήμερα ξεκινά και η περιπέτεια του μπασκετικού Ολυμπιακού στα play offs της Ευρωλίγκας. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα αντιμετωπίσει το βράδυ στο ΣΕΦ την τουρκική Φενέρ του Δημήτρη Ιτούδη. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τη συγκεκριμένη ομάδα δυο φορές στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης και μάλιστα εύκολα, αλλά αυτό όχι μόνο δεν μετράει, αλλά είναι και παγίδα. Η Φενέρ είναι γεμάτη από παίκτες γνωστούς στο ελληνικό κοινό (υπάρχουν εκεί οι έλληνες διεθνείς Νικ Καλάθης, Τάιλερ Ντόρσεϊ και Κώστας Αντετοκούνμπο) κι αν δει την ευκαιρία για μια νίκη (είτε σήμερα είτε την Παρασκευή) δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη. Και μετά ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πάει στην Τουρκία να ψάξει «νίκη-πρόκριση» για το Final 4 του Κάουνας – αλίμονό του αν βρει μπροστά του τέτοια υποχρέωση.

Δύσκολα

Τα μπασκετικά play offs είναι απρόβλεπτα και οι Αμερικανοί που τα ανακάλυψαν το ξέρουν καλά. Πρώτοι στην κανονική περίοδο τελείωσαν τη σεζόν οι Μπακς. Με το μέτριο στην κανονική περίοδο Μαϊάμι έπρεπε να κάνουν περίπατο. Αρκούσε όμως ένας τραυματισμός του Γιάννη Αντετοκούνμπο για να έρθουν τα πάνω κάτω. Το Μαϊάμι προηγείται στη σειρά με 3-1 και τα Ελάφια για να προκριθούν θέλουν τρεις σερί νίκες. Δύσκολα πράγματα.