Μετά τα δελτία τύπου όπου επιχειρείται να  διαψευσθούν ΦΕΚ, επίσημα στοιχεία, αδιαμφισβήτητα γεγονότα ή περιέχονται  μόνο… γκρίνιες και παράπονα για την «ερμηνεία» της εγκληματικότητας, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ προχώρησε και σε επίσημη ανακοίνωση όπου επιχειρεί να αναιρέσει και το περιεχόμενο εγγράφου –το οποίο απεκάλυψαν «Τα Νέα» – που εξέδωσε η ίδια για επιτάχυνση των προβληματικών ΕΔΕ και για πιο άρτιες εσωτερικές έρευνες της ΕΛΑΣ.

Με σκεπτικό της ανακοίνωσης του αρχηγείου της ΕΛΑΣ ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με τις ΕΔΕ και το έγγραφο στέλνεται τυπικά. Με την λογική υποτίθεται μιας … κυκλικότητας υποδείξεων προς το προσωπικό.

Επί της ανακοίνωσης του αρχηγείου σημειώνονται τα εξής:

Τα εγγραφα του αρχηγείου της ΕΛΑΣ προφανώς στέλνονται σε αρμόδιες υπηρεσίες όταν παρουσιάζονται σχετικές προβληματικές , ελλειμματικές ενέργειες  κι όχι μ έναν χαρακτήρα γενικής…υπενθύμισης, χωρίς λόγο  κι αφορμή όπως παρουσιάζεται στην τωρινή ανακοίνωση.

Για τις προβληματικές ΕΔΕ της ΕΛΑΣ υπάρχουν πολλές  επισημάνσεις σε εκθέσεις του «Συνηγόρου του Πολίτη» , αναφορές αστυνομικών , νομικών κλπ  και τετοιου είδους αργοπορίες έχουν καταγραφεί  σε πολλές τρέχουσες υποθέσεις κι αποτελούν  κοινό τόπο. Ενδεικτικό  το περιεχόμενο πρόσφατου δημοσιεύματος του «Βήματος της Κυριακής»(https://www.tovima.gr/print/society/o-ios-lf-ton-edecr-pou-pethainouncrsta-syrtaria/)

Για τις καθυστερήσεις στις ΕΔΕ υπάρχουν κι άλλα  παρεμφερή έγγραφα της ηγεσίας της ΕΛΑΣ όπως αυτό του Δεκεμβρίου του 2019 όπου επίσης με σαφήνεια γίνεται λόγος για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις  (https://www.tanea.gr/2021/04/24/greece/astynomika/egrafo-fotia-sta-syrtaria-menoun-oi-ede-gia-astynomiki-via/)

Προ μερικών εβδομάδων είχαν ζητηθεί με επίσημο αίτημα προς το γραφείο τύπου του αρχηγείου της ΕΛΑΣ να δοθούν σχετικά αριθμητικά  στοιχεία για τις ΕΔΕ αλλά δεν υπήρξε καμιά απολύτως απόκριση, χωρίς καμιά αιτιολογία. Παρ’ ότι υπήρξαν και νεώτερες επικοινωνίες για να δοθούν σχετικά δεδομένα υπήρξε πλήρης αποφυγή από τους αρμόδιους ένστολους να παρασχεθεί οποιαδήποτε σχετική πληροφορία (Σ.Σ. στοιχεία για όλα τα προαναφερόμενα στη διάθεση μας).