Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την ανάπτυξη του τουρισμού, τις φετινές προσδοκίες, αλλά και για τις εκλογές.

«Πρέπει να στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια και το βλέπουμε αυτό με τον ελληνικό τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Ήμασταν γεμάτοι από το Πάσχα των Καθολικών, τις Απόκριες, την 25η Μαρτίου, τα Χριστούγεννα. Δεν έχει σταματήσει να υπάρχει τουριστική δραστηριότητα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στον εμπορικό κόσμο, στη μέση ελληνική οικογένεια, στους μικρομεσαίους.

Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου. Για εμάς πολύ πιο νωρίς. Η πρώτη πτήση ήρθε στη Ρόδο στις 11 Μαρτίου, αρχές Μαρτίου στην Κρήτη, αύξηση 20% στην κρουαζιέρα, δεν έχει σταματήσει από τον Ιανουάριο. Η πρώτη πτήση απευθείας από Αμερική, 10 πτήσεις απευθείας από τον Καναδά από 1η Μαΐου, πέντε είναι τώρα μέσα στον Απρίλιο. Άνοιξε η Κίνα και η Αυστραλία που ήταν κλειστές αγορές για εμάς», είπε αρχικά.

«Νέες αγορές»

«Είμαστε στις πρώτες προτιμήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, έχουμε νέες αγορές από τη Μέση Ανατολή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία. Το στοίχημά μας είναι πλέον και η Ινδία. Ο τουρισμός μας δεν είναι κάτι έξω από την οικονομία, είναι η βαριά μας οικονομία, είναι το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Από αυτό στηριζόμαστε και έχουμε υπερπλεονάσματα όλη η ελληνική κοινωνία. Στηρίξαμε την κοινωνία στις περιόδους κρίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας σχολίασε και την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα, καθώς και αυτό αποτέλεσε αντικείμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονται για την ευημερία τους, την οικογένειά τους, τα παιδιά τους και για τα προς το ζην. Είναι ψέμα ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ανάπτυξη από τον τουρισμό; Πέρσι φέραμε 17,6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία από τον τουρισμό. Με αυτόν τον τρόπο κινήθηκε η Ελλάδα και είχαμε ανάπτυξη και κινείται η λαϊκή οικονομία», είπε.

Για την προεκλογική περίοδο

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αν στηρίζουμε τους Έλληνες και τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους, αυτό θα πρέπει να συζητιέται, και το αν μειώνουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, και όχι ο Κασιδιάρης, ο «Χ» δικαστικός.

Θεωρώ ότι τα σημαντικά πράγματα δεν συζητούνται σε αυτήν προεκλογική περίοδο, λυπάμαι που το λέω. Αντί να δούμε προγραμματικά τι λέει ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης αν μείωσε όντως τους φόρους που είπε ή μας κοροϊδεύει, εάν έφερε ανάπτυξη στις περιόδους της κρίσης. Επίσης, τι λέει ο Ανδρουλάκης, ποια είναι η πρότασή του για το κοινωνικό κράτος, πώς αυτό ευνοεί ή στηρίζει τους πολίτες. Αντί αυτών συζητάμε καθημερινά θέματα που ενδιαφέρουν 20.000 ανθρώπους που ασχολούνται με το στενό όριο της πολιτικής δημοσιογραφίας, όταν ο κόσμος έχει άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα και έχει την απαίτηση να τα συζητήσουμε και να δώσουμε λύσεις. Να κριθούμε γι’ αυτά, να υπερψηφιστούμε ή να καταψηφιστούμε».

Για το αν θα επεκταθεί η συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους του τουρισμού, είπε: «10,5% αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων για τα επόμενα δύο χρόνια δεν είναι αμελητέα ποσότητα, είναι σημαντικό και καλώς το έκαναν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι με τη συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία νομίζω πως θα γίνει υποχρεωτική και θα αφορά όλους».

Για το κόμμα Κασιδιάρη

Για το θέμα του Κασιδιάρη, ο κ. Κικίλιας σχολίασε ότι «δεν θέλω να υπεκφεύγω για το θέμα του Κασιδιάρη, εγώ ήμουν μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο που μπήκα μπροστά στον Λαγό, όταν πήγε να βιαιοπραγήσει στον κ. Δένδια, τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Και επίσης διαδέχθηκα τον κ. Δένδια και συνέλαβα με βάση τη δικογραφία για εγκληματική οργάνωση τον κ. Κασιδιάρη και δικάστηκε μαζί με όλους τους υπόλοιπους.

«Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι νεοναζί, στηρίζουν τον ναζισμό, δολοφονήθηκαν Έλληνες, φυσικά δεν συζητάω για το Ολοκαύτωμα. Δεν υπάρχει αστερίσκος σε αυτό. Λυπάμαι που τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν νωρίτερα προκειμένου να τελειώνουμε με το διαδικαστικό για το ποια θα είναι η διάταξη, η οποία δεν θα αφήνει μία εγκληματική οργάνωση εντός του κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.

«Σε όλα τα υπόλοιπα έχω να πω πως αμφισβητούνται γιατί συζητούνται εκ των υστέρων. Δεν έχω παρέμβει ποτέ στην Δικαιοσύνη, ούτε έχω σχολιάσει ποτέ δικαστικούς ή εισαγγελείς, ούτε εκ του θεσμικού ρόλου ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη όταν συλλάβαμε τη μισή τρομοκρατία, τον Μαζιώτη, τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον Σταμπούλο, σε πολύ σοβαρές υποθέσεις», πρόσθεσε.