«Είναι η 4η συνεχόμενη εβδομάδα που έχουμε μεσοσταθμική μείωση περίπου 1% (…) Όχι μόνο δηλαδή οι τιμές μένουν σταθερές, αλλά πάνε και προς τα κάτω» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο καλάθι του νοικοκυριού, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, και συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, επισκέφθηκαν δύο καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ «Μασούτης» και «Market In».

Μετά την επίσκεψή τους, οι κύριοι Γεωργιάδης και Παπαθανάσης έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Γεωργιάδης: 5% μείωση σε ένα μήνα μεσοσταθμικά

«24η εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» και έχουμε μεσοσταθμική μείωση από εβδομάδα σε εβδομάδα 1%. Είναι η 4η συνεχόμενη εβδομάδα που έχουμε μεσοσταθμική μείωση περίπου 1%. Άρα, έχουμε περίπου 5% μείωση σε ένα μήνα μεσοσταθμικά στην αξία του καλαθιού. Όχι μόνο δηλαδή οι τιμές μένουν σταθερές, αλλά πάνε και προς τα κάτω.

Σήμερα παραδείγματος χάρη παρατηρήσαμε εδώ, στον «Μασούτη», ότι μια πολύ μεγάλη ελληνική χαρτοβιομηχανία, συγκεκριμένα η «Softex», ακριβώς λόγω της πίεσης του καλαθιού μείωσε την τιμή της κατά 55%, για να μπορέσει και αυτή να ανταγωνιστεί τις τιμές του καλαθιού. Αυτή είναι η δύναμη του ανταγωνισμού και ο τρόπος που λειτουργεί το καλάθι.

Είμαστε χαρούμενοι διότι εν μέσω τον εορτών του Πάσχα που ο κόσμος θα βγει, θα ταξιδέψει, θα γιορτάσει με τους συγγενείς και τους φίλους του, θα μπορέσει να βρει και φτηνές τιμές σε καλά προϊόντα για να μπορεί να κάνει τις εορτές του Πάσχα όσο γίνεται πιο αξιοπρεπώς, πιο ανθρώπινα, πιο χαρούμενα».

Παπαθανάσης: Στήριγμα στους πολίτες το «καλάθι»

«Και αυτήν την εβδομάδα επαναλαμβάνεται αυτό το οποίο έχουμε δει τις τελευταίες 23 εβδομάδες, δηλαδή το καλάθι κρατά τις τιμές σταθερές ή μειούμενες κατά 96% με μικρές αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα, συνολικά όμως το κόστος του καλαθιού είναι μειωμένο. Φαίνεται ότι το καλάθι και ο e-katanalotis έχουν στηρίξει τους συμπολίτες μας προσφέροντας φθηνότερα προϊόντα και διατηρώντας τις τιμές σταθερές.

Το Μεγάλο Σάββατο ολοκληρώνονται το «Καλάθι της Σαρακοστής», το «Καλάθι του Πάσχα», καθώς και το «Καλάθι των Νονών», που έτυχε μεγάλης αποδοχής, καθότι πολλοί συμπολίτες μας αγόρασαν δώρα για τα μικρά παιδιά, κάτι το οποίο είχαμε πετύχει και την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων».