«Για σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από δημοσίευμα για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης», σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν βάζει στον «πάγο», ευρωπαϊκούς πόρους για την αγορά εξοπλισμού ανακύκλωσης που προωθείται στην ελληνική Αυτοδιοίκηση.

Η επιστολή της Κομισιόν

Ειδικότερα, σε επιστολή της, η επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, ενημερώνει τον υπουργό Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδη, ότι η Κομισιόν απαιτεί διευκρινίσεις γύρω από τις επενδύσεις που αφορούν τα «σπίτια ανακύκλωσης» («recycling houses») και, μέχρι αυτές να παρασχεθούν, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποσύρεται.

Η επιστολή της κ. Φερέιρα υπεγράφη ηλεκτρονικά στις 8 Μαρτίου 2023 και αποτελεί απάντηση σε προηγούμενη επιστολή, υπογεγραμμένη από τον κ. Γεωργιάδη, στις 10 Φεβρουαρίου 2023. Όπως προκύπτει από την αλληλογραφία, ο Έλληνας υπουργός περιέγραφε στις ευρωπαϊκές αρχές λεπτομέρειες σχετικά με τα «σπιτάκια ανακύκλωσης», που τα προμηθεύονται οι ελληνικοί ΟΤΑ με ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014-2020.

Στην τελική απάντησή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης, η κ. Φερέιρα ανέφερε: «Εχω ζητήσει από τις υπηρεσίες μου να ενημερώσουν τους ομολόγους μου στην ελληνική διοίκηση για περαιτέρω ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση της Ε.Ε. εφαρμόζεται ανά πάσα στιγμή με στρατηγικό, αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο».

ΣΥΡΙΖΑ: Σκάνδαλο με την υπογραφή Γεωργιάδη και τη βούλα της Κομισιόν

Σε  ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων στην ανακύκλωση με υπογραφή Γεωργιάδη και με τη βούλα της Κομισιόν» ενώ διερωτάται «σε ποιες τσέπες κατέληξαν τα χρήματα που δόθηκαν παράνομα;».

Παράλληλα, σημειώνει πως «μετά την παρέμβαση κόλαφο και της Κομισιόν θεωρούμε αυτονόητη την παρέμβαση και των εισαγγελικών Αρχών».

Πιο αναλυτικά αναφέρει:

«Η Ελλάδα αναδεικνύεται και πάλι σε μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Αυτή τη φορά για τα πολυκέντρα -τα περίφημα «σπιτάκια»- ανακύκλωσης. Όπως αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών, η Κομισιόν με επιστολή της, αφήνει σαφείς αιχμές για αδιαφάνεια στην ανακύκλωση, αλλά και σοβαρά ζητήματα απόδοσης του εξοπλισμού και παγώνει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο, ζητώντας τα ρέστα από τον άριστο Υπουργό Ανάπτυξης και την κυβέρνηση.

Ένα έργο που η κυβέρνηση επέλεξε να χρηματοδοτήσει όχι μία, αλλά δύο επιπλέον φορές, με ΕΣΠΑ και με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ βάση του ευρωπαϊκού πλαισίου το χρηματοδοτούν υποχρεωτικά και μόνο πολίτες και επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ειδικό τέλος για την ανακύκλωση σε κάθε προϊόν που αγοράζουν.

Σε ποιες τσέπες «γαλάζιων» παιδιών λοιπόν κατέληξαν δεκάδες εκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογουμένων; Μετά την παρέμβαση κόλαφο και της Κομισιόν θεωρούμε αυτονόητη την παρέμβαση και των εισαγγελικών Αρχών».