Για όποιον έχει εμπειρία από συνεδριάσεις Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, αυτή της Κυριακής στο Κάραβελ ήταν από εκείνες που ανέδυαν ένα έντονο προεκλογικό άρωμα.

Εστίαζαν όλοι στα πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στις λίστες των εκλογικών περιφερειών – απομένουν 40 ονόματα που θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο. Και σε εκείνα για τους μεγάλους δήμους που εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του.

Ακόμη και οι άξονες του κυβερνητικού προγράμματος που ετοίμασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος – έκανε τελικές διορθώσεις το Σάββατο στο draft- πέρασε σε μια δεύτερη μοίρα. Λογικό. Η επόμενη θα γίνει μετά την μάχη της 21ης Μάη και προφανώς με άλλο επίδικο.

Το γεγονός πως η ΚΕ ήταν προγραμματισμένη για μία μόνον ημέρα, ενώ συνήθως οι σύνοδοι της διαρκούν δύο ημέρες, επίσης δίνει ένα στίγμα. Ο Τσίπρας και οι επιτελείς του θέλανε να δώσουν έναν αέρα τελικής αναμέτρησης αλλά και «νίκης», όρο που χρησιμοποίησε και ο Νίκος Μπίστης που προήδρευσε της διαδικασίας.

Τα ψηφοδέλτια και οι μίνι κρίσεις

Βέβαια ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός και άρα οι μίνι κρίσεις είναι στο πρόγραμμα. Τα πρόσωπα που συμπλήρωσαν τα ψηφοδέλτια, επίσης θέλανε από την Κουμουνδούρου να στείλουν μήνυμα αμφίπλευρης διεύρυνσης. Αλλά και όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, τους αγώνες κτλ.

«Τα ψηφοδέλτιά μας είναι ανανεωμένα σε σχέση με το 2019 κατά 50% περίπου, και για πρώτη φορά εφαρμόζουν μια καινοτομία: για πρώτη φορά στη χώρα είναι 50% άντρες, 50% γυναίκες. Δηλαδή, για πρώτη φορά έχουμε ισότητα φύλου στα ψηφοδέλτιά μας», ανέφερε ο Τσίπρας.

Η έκπληξη του Αντώναρου

Πού όμως εστιάστηκε η παρασκηνιακή κουβέντα και γιατί;

Καταρχάς στα εθνικά ψηφοδέλτια, το όνομα του Ευάγγελου Αντώναρου στην Ανατολική Αττική εξέπληξε πολλούς. Το Σάββατο εξάλλου προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο και ενώ οι διάφορες διαρροές ήθελαν τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο του Καραμανλή στα ψηφοδέλτια, ένα μέρος του βαθέως κόμματος και όχι μόνον να αντιδρά με το επιχείρημα πως «τα Τέμπη άλλαξαν τα δεδομένα και ο δεξαμενές που θα έπρεπε να απευθυνθούν να είναι αριστερόστροφες».

Τελικά ο κ. Αντώναρος θα δώσει την μάχη της Ανατολικής Αττικής, πυροδοτώντας κι έναν πόλεμο ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ που ίσως θα έχει ένα ενδιαφέρον μετά την πρώτη κάλπη.

Δίχασε το Κιλκίς

Στο Κιλκίς δε, είχαμε μίνι κρίση αφού η ΚΕ έγινε κοινωνός του βέτο που επιχείρησε να ασκήσει η νυν βουλευτής του νομού Ειρήνη Αγαθοπούλου κατά του προεδρικού και αυτοδιοικητικού αλλά και τέως προέδρου του Επιμελητηρίου Παύλου Τονικίδη, με πασοκογενή καταβολή.

Το θέμα μπηκε σε ψηφοφορία, ο Τονικίδης πέρασε (με 22 λευκά) και η Αγαθοπούλου παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά της (προς το παρόν πάντα).

Στα αυτοδιοικητικά, είχε ενδιαφέρον η στήριξη του κόμματος στον διεθνή καλαθοσφαιριστή Νίκο Παππά για τον Δήμο της Αθήνας κόντρα στον Μπακογιάννη. Όχι αναίμακτα. Το Σάββατο και ενώ ο Τσίπρας είχε ήδη μιλήσει στην Νέα Σμύρνη, είχε συναντήσει υποψηφίους που τους ανακοίνωνε ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα (Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, Σοφία Βιδάλη απ’ το θινκ τανκ του κόμματος) μια σύσκεψη ξεκινούσε στην Κουμουνδούρου που θα διαρκούσε περίπου δύο ώρες, παρουσία Τσίπρα αλλά και όλης της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη της Αθήνας.

Εκεί ακούστηκαν και ενστάσεις για τον Παππά, όχι απ’ τον απερχόμενο επικεφαλής του σχήματος Νάσο Ηλιόπουλο που κράτησε μια πιο συνθετική στάση, αν και ο Τσίπρας κατάφερε να περάσει την γραμμή στήριξης με επιχειρήματα για «διεύρυνση» κτλ.

Εξέπληξε πολλούς δε, ακόμη και με ψιθύρους σκεπτικισμού, η στήριξη στον Ανδρέα Παχατουρίδη στο Περιστέρι. Ο Γαβρίλης για τον Πειραιά, είχε πιο πλατιά συναίνεση στο κόμμα, όπως και ο Τραπεζιώτη στο Αγρίνιο και ο Αιβαλής (ιδέα Σπίρτζη) στην Πάτρα.Αν και ομολογουμένως ο νυν δήμαρχος δεν θα ήταν εύκολος αντίπαλος για όποιον κατέβαινε στην πολυπληθή πόλη.

Αναμένουμε το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τα 40 ονόματα που λείπουν για να συμπληρωθούν πλήρως οι λίστες για τις εθνικές εκλογές.