«Αδειάζει» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, τον Αλέξη Κούγια, ο οποίος στο πλαίσιο της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου, άφησε αιχμές κατά του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, για εμπόριο οργάνων, ενώ μίλησε και για «ψύξη εγκεφάλου», της μικρής Τζωρτζίνας.

«Θέλω να πιστεύω πως μεμονωμένες απόψεις δεν θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις. Η ψύξη του εγκεφάλου που είπε ο κ. Κούγιας δεν υπάρχει. Η υποθερμία, εάν εννοεί αυτό είναι μία θεραπευτική μέθοδος για να σωθεί το παιδί που βρίσκεται σε κώμα και βελτιώνει την επιβίωση. Θέλω να πιστεύω πως θα λήξει η παρανόηση», είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης στην εκπομπή του MEGA, «Χαμογέλα και πάλι».

«Η δωρεά οργάνων είναι μια ελεγχόμενη διαδικασία»

«Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί η προσφορά από τους δότες», συμπλήρωσε, και διαβεβαίωσε πως η δωρεά οργάνων είναι μία ελεγχόμενη διαδικασία και τα όργανα προωθούνται προς τις μονάδες μόνο από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και δεν μπορεί να κατευθύνει ο γιατρός που θα πάνε.

«Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι πως σε οποιαδήποτε ΜΕΘ δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε άλλο πέρα από την νόμιμη διαδικασία. Η δωρεά οργάνων είναι μία ελεγχόμενη διαδικασία και τα όργανα προωθούνται προς τις μονάδες μόνο από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και δεν μπορεί να κατευθύνει ο γιατρός που θα πάνε τα όργανα.  Μόνο στην Ιταλία προσφέρονται τα όργανα που είναι για μεταμόσχευση και δεν χρησιμοποιούνται εδώ. Υπάρχει διακρατική συμφωνία και τα παιδιά νοσηλεύονται στην Ιταλία», σημείωσε.

«Ανοίκεια επίθεση»

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΜ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις δηλώσεις Κούγια έκανε λόγο για ανοίκεια επίθεση στον θεσμό της δωρεάς οργάνων, καλώντας «τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προστατεύσουν τον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων και τον μάρτυρα κατηγορίας από επιθέσεις αποπροσανατολισμού».

Μάλιστα όπως ανέφερε ο ΕΟΜ «προφανώς, ο συνήγορος δεν έχει επαρκή ενημέρωση και δεν γνωρίζει ότι στις αποφάσεις και στις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων εμπλέκονται δεκάδες ιατροί, τόσο στην πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου του δότη, όσο και στην αφαίρεση και μεταμόσχευση των οργάνων.

Επιπρόσθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης δεν γνωρίζει ότι η προσφορά των οργάνων, μετά την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου και την απαραίτητη συναίνεση της οικογένειας του δότη, συντονίζεται».