Ίσως και σήμερα να κατατεθεί στη Βουλή η πρόσθετη ρύθμιση για να ενισχυθεί η ήδη ψηφισμένη τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη εν όψει των εκλογών στις 21 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης αποκάλυψε χθες ότι η σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο θα γίνει τη Μεγάλη Δευτέρα, ενώ ο Άρειος Πάγος θα αποφανθεί για τη συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές στις 5 Μαΐου (κάτι το οποίο ισχύει για όλα τα κόμματα).

Τι θα προβλέπει η πρόσθετη ρύθμιση

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η νέα νομοθετική παρέμβαση δεν θα αφορά κάποια αλλαγή στις ισχύουσες προϋποθέσεις για την ανακήρυξη ενός κόμματος, όπως υπερψηφίστηκαν (από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η καινούργια ρύθμιση θα εστιάζει αποκλειστικά στη διαδικασία.

Αναλυτικότερα, η νέα ρύθμιση θα αφορά στο ποιος θα λαμβάνει την τελική απόφαση. Σύμφωνα με τη σκέψη που επικράτησε, στόχος είναι η απόφαση – για το αν θα μπει «απαγορευτικό» στη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη, ακόμα κι αν ο ίδιος δεν θα φαίνεται στην πρώτη γραμμή – να παραπεμφθεί στην πλήρη σύνθεση του αρμόδιου Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Δηλαδή, να αποφασίσει η ολομέλεια δέκα αεροπαγιτών, υπό τον πρόεδρο του Α’ Τμήματος και όχι, όπως σήμερα, ένα μέρος του (πέντε μέλη).

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αυτό είχε συζητηθεί να προβλέπεται και από την αρχική τροπολογία, ωστόσο τότε δεν προκρίθηκε αυτή η επιλογή.

Τη νέα ρύθμιση προανήγγειλαν στελέχη της κυβέρνησης

Μια σειρά στελέχη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εσωτερικών όπως προαναφέραμε, προανήγγειλαν τη νέα ρύθμιση με τοποθετήσεις τους χθες Πέμπτη.

«Παρέμβαση της κυβέρνησης θα εκδηλωθεί και θα τη συζητήσουμε εκτενώς στη Βουλή τη Δευτέρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η παρέμβαση την οποία έχει κάνει η κυβέρνηση, είναι το ένα ζήτημα να συζητήσουμε τις σύνθετες πολιτικές και σύνθετες δράσεις – και μπορούμε να συζητάμε πολύ γι’ αυτό – και είναι ένα άλλο ζήτημα το να συζητήσουμε το ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση που λέει ότι από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της Δικαιοσύνης τον καταδικάζει ως αρχηγό εγκληματικής οργανώσεως και έρχεται ένα άλλο τμήμα της δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, αλλά…»

Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκε, επίσης, στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Ο κ. Κώτσηρας, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε: «Το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, αλλά αν χρειαστεί όποια τεχνική προσθήκη είμαστε παρόντες. Είμαστε σε ετοιμότητα να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει». Είναι επαρκής η διάταξη, ξεκαθάρισε «αλλά είμαστε σε ετοιμότητα για πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση».

«Είμαστε σε εγρήγορση»

Περιθώρια ενίσχυσης του πλαισίου για τη μη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές είχε αφήσει νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Το ζήτημα έχει μια διπλή διάσταση. Η μια διάσταση είναι να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να ξεγελάσουν μαχαιροβγάλτες, νεοναζί, εγκληματικές οργανώσεις την ελληνική Δικαιοσύνη. Το άλλο πλαίσιο, που είναι ευθύνη όλων μας – και της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων – η πολιτική περιθωριοποίηση και αποδοκιμασία αυτών των μορφωμάτων.

Είμαστε σε εγρήγορση, οτιδήποτε θεσμικά χρειαστεί να συμπληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη που θα κλείσει η Βουλή, εδώ είμαστε να το κάνουμε. Πάντως, επαρκές πλαίσιο υπάρχει, έτσι ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα σε εγκληματική οργάνωση με οποιουσδήποτε «μπροστινούς” ή με οποιονδήποτε μανδύα, να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών», είπε στον ΣΚΑΪ.