Καθ’ όλη τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μαλαισία τον Ιανουάριο, ο σύζυγος της «Μαρίας Τσάλλα» «Ντάνιελ Κάμπος» (Gerhard Daniel Campos Wittich) σταμάτησε να στέλνει μηνύματα στην κοπέλα του στο Ρίο ντε Τζανέιρο και εκείνη ξεκίνησε αμέσως μια ξέφρενη αναζήτηση για τον εξαφανισμένο σύντροφό της.

Ένας Βραζιλιάνος με αυστριακές ρίζες, ο Κάμπος διηύθυνε μια σειρά εταιρειών τρισδιάστατης εκτύπωσης στο Ρίο που κατασκεύαζε, μεταξύ άλλων, καινοτόμα γλυπτά από ρητίνη για τον βραζιλιάνικο στρατό και μπρελόκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας και οι κοινότητες του Facebook στη Μαλαισία κινητοποιήθηκαν για να αναζητήσουν τον αγνοούμενο. Όμως ο Κάμπος είχε απλώς εξαφανιστεί.

Τελικά έμαθε νέα του από την άλλη άκρη του κόσμου, στην Αθήνα, και ήταν τόσο συγκλονιστικά όσο και απροσδόκητα.

Το όνομα «Ντάνιελ Κάμπος» φέρεται να ήταν ψεύτικη ταυτότητα, ανέφεραν ελληνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, δεν ήταν, όπως είχε πει στην κοπέλα του, παιδί Αυστριακού πατέρα και Βραζιλιάνας μητέρας, που μεγάλωσαν οι παππούδες του στη Βιέννη.

Φέρεται να ήταν ένας Ρώσος «Illegal», ένας κατάσκοπος βαθιάς κάλυψης που εργαζόταν για ένα ελίτ πρόγραμμα πληροφοριών, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί για χρόνια στη Ρωσία για να μπορεί να υποδύεται έναν ξένο και ήταν κρυφά παντρεμένος με τη Μαρία Τσάλλα. «Και οι δύο, όπως ισχυρίστηκε, είχαν σταλεί σε μια αποστολή δεκαετιών για να υπηρετήσουν τις υπηρεσίες πληροφοριών του Βλαντιμίρ Πούτιν» γράφει ο Guardian.

Τουλάχιστον έξι τέτοιοι ύποπτοι Illegals έχουν αποκαλυφθεί σε διάφορες τοποθεσίες τον περασμένο χρόνο, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν ένας ή περισσότεροι αποστάτες που διαβιβάζουν πληροφορίες. Εναλλακτικά, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών μπορεί να ζητά περισσότερους από τους Illegals, εκθέτοντας τους έτσι σε πρόσθετο κίνδυνο, επειδή τόσοι πολλοί από τους «νόμιμους» κατασκόπους της που εδρεύουν σε ρωσικές πρεσβείες έχουν απελαθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η περίπτωση Κάμπος – Τσάλλα

Ένας υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος με γνώση της τρέχουσας υπόθεσης επιβεβαίωσε προηγούμενες ελληνικές αναφορές στον Guardian και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ελλάδα πιστεύει ότι ο Κάμπος ήταν Ρώσος Illegal με το επώνυμο Σμίρεφ, είπε ο αξιωματούχος, ενώ η σύζυγός του, «Μαρία Τσάλλα», γεννήθηκε ως Ιρίνα Ρομάνοβα. Τον παντρεύτηκε στη Ρωσία πριν ξεκινήσουν οι αποστολές τους και πήρε το επώνυμό του, υποστηρίζουν οι Έλληνες. Έφυγε εσπευσμένα από την Αθήνα στις αρχές Ιανουαρίου, αμέσως μετά την αποχώρηση του Campos Wittich από τη Βραζιλία. Κανένα από τα δύο δεν έχει επιστρέψει.

Οι Illegals εργάζονται συχνά ως παντρεμένα ζευγάρια, αλλά η περίπτωση του Κάμπος και της Τσάλλα είναι το πρώτο παράδειγμα που εργάζονται σε χωριστές χώρες με χωριστές ζωές.

«Έχουμε πολύ μικρή αμφιβολία ότι ήταν παντρεμένοι», είπε ο Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ήταν μια ασυνήθιστη περίπτωση. Ισχυρίστηκε ότι το ζευγάρι είχε σχεδιάσει συναντήσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία τον τελευταίο καιρό, πιθανώς ρομαντικές συναντήσεις ανάμεικτες με κατασκοπεία.