Ακριβώς 400 ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από την 24η Φεβρουαρίου του 2022, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέφερε τη φρίκη του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης. Κι ενώ οι γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία παραμένουν λίγο-πολύ παγωμένες από την αρχή του χειμώνα, πληθαίνουν τα σημάδια πως οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται εντατικά για την αντεπίθεση που έχουν προαναγγείλει εδώ και εβδομάδες.

Τα πρώτα άρματα μάχης που υποσχέθηκε η Δύση στο Κίεβο (γερμανικά Leopard 2 καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder, βρετανικά Challenger 2, αμερικανικά τροχοφόρα Stryker, γαλλικά «ελαφρά» άρματα μάχης AMX-10 RC…) έχουν ήδη φτάσει και θα επιτρέψουν, σύμφωνα με ειδικούς, στους Ουκρανούς να συγκροτήσουν νέες μηχανοκίνητες ομάδες.

Παράλληλα, οι Δυτικοί εντείνουν τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών προς όφελος της Ουκρανίας: καθημερινά, πολλά αναγνωριστικά αεροσκάφη, αμερικανικά, βρετανικά αλλά και σουηδικά ή ιταλικά, σαρώνουν τους αιθέρες από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα.

Προς το παρόν, βέβαια, καμία δυτική χώρα δεν έχει συμφωνήσει να εξοπλίσει το Κίεβο με τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που ζητάει. Οι ουκρανικές δυνάμεις μοιάζει ωστόσο να έχουν διευρύνει σημαντικά το πεδίο βολής τους: μόλις χθες, οι ρωσικές Αρχές επιβεβαίωσαν πως η Μελιτόπολη, μια από τις κυριότερες πόλεις της Νότιας Ουκρανίας που έχουν καταλάβει, επλήγη από ρουκέτες με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην ευρύτερη περιοχή.

Η χερσαία γέφυρα

Η Μελιτόπολη είναι η έδρα των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων στο τμήμα της επαρχίας Ζαπορίζια που ελέγχει η Μόσχα, κομμάτι της χερσαίας γέφυρας που ενώνει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία. Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη και έπληξαν ένα αμαξοστάσιο χρησιμοποιώντας ένα αμερικανικό κινητό σύστημα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS.

Η Μελιτόπολη βρίσκεται όμως στα όρια του βεληνεκούς 80 χιλιομέτρων των HIMARS – δεν αποκλείεται λοιπόν να χτυπήθηκε με κάποιο από τα νεότερα όπλα που είχαν οι υποσχεθεί οι ΗΠΑ στο Κίεβο. Μόλις προχθές, άλλωστε, η Ρωσία ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι αναχαίτισε μια «έξυπνη βόμβα» GLSDB με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.

Μετά τη μεγάλη αντεπίθεση του φθινοπώρου, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν κρατήσει πρωτίστως αμυντική στάση. Στο μεταξύ, η Ρωσία εξαπέλυσε τον χειμώνα νέα επίθεση χρησιμοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους και δεκάδες χιλιάδες καταδίκους τους οποίους στρατολόγησε μέσα στις φυλακές η ομάδα μισθοφόρων Wagner.

Οι ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο, εξακολουθούν να μην ελέγχουν πλήρως την Μπαχμούτ, τη μικρή πόλη του Ντονέτσκ που διεκδικούν εδώ και μήνες. «Η μάχη για την Μπαχμούτ έχει ήδη πρακτικά καταστρέψει τον ουκρανικό στρατό και δυστυχώς έχει επίσης προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη Wagner» δήλωσε χθες ο ιδρυτής της τελευταίας Γεβγένι Πριγκόζιν. Την τελευταία εβδομάδα, η Μόσχα έχει επίσης εξαπολύσει μια νέα επίθεση στην Αβτίιβκα, μια ακόμη μικρότερη πόλη νότια της Μπαχμούτ. Σύμφωνα με το Λονδίνο, ωστόσο, έχει σημειώσει μόνο «οριακή πρόοδο», ενώ έχασε πολλά άρματα μάχης.

Το διπλωματικό μέτωπο

Παγωμένο παραμένει προς το παρόν και το διπλωματικό μέτωπο – αν και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δεν κρύβει ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι ένα κομμάτι των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ διαφωνεί με την αμείωτη στρατιωτική στήριξη της χώρας του, απηύθυνε χθες μέσω συνέντευξής του στο Associated Press πρόσκληση στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Μόσχα επιμένει στη ρητορική των απειλών. Λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, προειδοποίησε χθες ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους ρωσικών αντιποίνων» εφόσον γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Εναν πολύ πιο άμεσο κίνδυνο υπενθύμισε, πάντως, ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, επισκεπτόμενος τον κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. «Πρέπει να αποφύγουμε την καταστροφή» προειδοποίησε, εκφράζοντας τη λύπη του επειδή «η στρατιωτική δραστηριότητα αυξάνεται σε όλη την περιοχή».