Αντιπολεμικές ζωγραφιές που είχε κάνει η κόρη του Αλεξέι Μοσκαλιόφ στο σχολείο οδήγησαν στην καταδίκη του ίδιου αφού θεωρήθηκε ότι δυσφημεί τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου.

Ο Μοσκαλιόφ τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό στην αρχή του μήνα, ενώ η 13χρονη κόρη του Μάσα μεταφέρθηκε σε κρατικό ξενώνα. Την Τρίτη τον καταδίκασαν σε δύο χρόνια φυλάκιση, ωστόσο ο ίδιος το έσκασε κατά τη διάρκεια της νύχτας και αναζητείται από τις ρωσικές Αρχές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian.

Κανένας δεν γνωρίζει που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Μοσκαλιόφ που διέμενε στην κωμόπολη Γεβρεμόφ, η οποία βρίσκεται 150 μίλια μακριά από τη Μόσχα, στα νότια.

 Πώς μπήκαν στο «στόχαστρο» των Αρχών

Όλα ξεκίνησαν όταν η 13χρονη κόρη του Αλεξέι Μοσκαλιόφ αρνήθηκε να πάρει μέρος σε ένα «πατριωτικό» μάθημα στο σχολείο της και έκανε διάφορες ζωγραφιές που έδειχναν ρουκέτες να εκτοξεύονται εναντίον μιας οικογένειας που στεκόταν κάτω από μια ουκρανική σημαία και μια άλλη που έγραφε «Δόξα στην Ουκρανία!».

Η διεύθυνση του σχολείου ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία ανέκρινε την κόρη, ενώ απείλησε τον πατέρα.

Μία από τις ζωγραφιές της Μάσα

«Ξεψάχνισαν» τις αναρτήσεις του

Στη συνέχεια οι ρωσικές Αρχές ξεκίνησαν να «ξεψαχνίζουν» τις αναρτήσεις του Μοσκαλιόφ στα social media και τον κατηγόρησαν για δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού Μέσου, ο Μοσκαλιόφ αναφερόταν στο καθεστώς ως «τρομοκράτες» και περιέγραφε τον ρωσικό στρατό ως «βιαστές».

Συλλογικότητες που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα αντέδρασαν και ξεκίνησαν μια ηλεκτρονική καμπάνια έτσι ώστε να ενωθεί ξανά η μονογονεϊκή οικογένεια, να επιστρέψει το παιδί στον πατέρα του.

«Ανθρωποκυνηγητό» για τον Μοσκαλιόφ

Η Αστυνομία της περιοχής Τούλα, νότια της Μόσχας, ανακοίνωσε ότι ο Μοσκαλιόφ απέδρασε από τον κατ’ οίκον περιορισμό τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης και ότι «άρχισε να αναζητά τον ύποπτο».

«Μπαμπά, είσαι ο ήρωάς μου»

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ένας δικηγόρος της οικογένειας επισκέφθηκε την κόρη του Μοσκαλιόφ στον ξενώνα και έφυγε με ζωγραφιές που είχε φτιάξει γι’ αυτόν και έγραφαν: «Μπαμπά, είσαι ο ήρωάς μου», σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sota.vision.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο MSK1, στον ξενώνα έγινε μια «έκτακτη» συνεδρίαση μετά την είδηση ότι ο Μοσκαλιόφ είχε διαφύγει.

Ο δικηγόρος του Μοσκαλιόφ, Βλαντίμιρ Μπιλιένκο δήλωσε στον Guardian ότι το κορίτσι θα μεταφερθεί σε ορφανοτροφείο αν δεν βρεθεί κάποιος στενός συγγενής που να είναι πρόθυμος να το φροντίσει.

Από την έναρξη του πολέμου, αρκετοί πολιτικοί, ακτιβιστές και άλλοι Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα αφού τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και εκκρεμούσε δίκη εναντίον τους για την εναντίωσή τους στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.