Γνωστός Αφγανός ακτιβιστής υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών συνελήφθη από τους Ταλιμπάν, ενώ οι μαθήτριες στη χώρα παραμένουν αποκλεισμένες από την πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ο 30χρονος ακτιβιστής Ματιουλάχ Γουέσα, ο οποίος έχει ταξιδέψει σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας προσπαθώντας να βελτιώσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, έχει δεχθεί συχνά απειλές. Οι Ταλιμπάν δεν δήλωσαν γιατί ο Γουέσα τέθηκε υπό κράτηση.

Αφγανιστάν: Δολοφονήθηκε η Μουρσάλ Ναμπιτζανά, πρώην μέλος της Βουλής

Η σύλληψή του έρχεται εν μέσω μαζικών συλλήψεων πολλών ακτιβιστών, οι οποίοι κάνουν εκστρατεία για την εκπαίδευση των γυναικών.

Τον Φεβρουάριο ο καθηγητής Ισμαήλ Μασάλ, επικριτής της απαγόρευσης της εκπαίδευσης για τις γυναίκες, συνελήφθη στην Καμπούλ ενώ μοίραζε δωρεάν βιβλία. Αφέθηκε ελεύθερος στις 5 Μαρτίου, αλλά έκτοτε δεν έχει μιλήσει.

Ο Γουέσα αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών να σπουδάζουν από τότε που οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την εκπαίδευση των γυναικών το 2021. Το τελευταίο του tweet, τη Δευτέρα, μια ημέρα πριν από τη σύλληψή του έδειχνε εικόνες με γυναίκες εθελόντριες «που ζητούν δικαιώματα στην εκπαίδευση για τις κόρες τους».

Υπονομεύονται τα δικαιώματα των γυναικών

Τα δικαιώματα των γυναικών έχουν υπονομευθεί σταδιακά από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία το 2021 μετά την αποχώρηση των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Μόνο τα αγόρια και οι άνδρες επιτράπηκαν στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όταν άνοιξαν ξανά τον Σεπτέμβριο του 2021.

Υπήρξε μια σύντομη περίοδος ελπίδας μετά την ανακοίνωση τον Μάρτιο του 2022 ότι θα επιτραπεί στα κορίτσια να φοιτήσουν σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αλλά εξέλιξη δεν υπήρξε.

Είπαν ότι θα επιτραπεί στα κορίτσια να επιστρέψουν στο σχολείο αφού «εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σύμφωνα με τη Σαρία και τον αφγανικό πολιτισμό». Αλλά τον Δεκέμβριο του 2022, οι φοιτήτριες αποκλείστηκαν επίσης από τα πανεπιστήμια.

Οι Ταλιμπάν λένε ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι μόνο προσωρινά κλειστά για τις γυναίκες και τα κορίτσια μέχρι να δημιουργηθεί ένα «κατάλληλο περιβάλλον’.