Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η παράξενη πολιτική των επιτοκίων και η ελλιπής διαχείριση των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου, είναι οι παράγοντες που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις που έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Μαϊου.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί με διάφορες ενέργειες και συνεργασίες να επανακάμψει, προκειμένου να νικήσει για ακόμη μία φορά τον Κιλιτσντάρογλου. Μία από τις πρόσφατες κινήσεις ήταν η υπόσχεση να επανέλθει ως τσάρος της τουρκικής οικονομίας ο Σίμτσεκ.

«Βουλιάζει» ο Ταγίπ Ερντογάν

Από την στιγμή που ανακοινώθηκε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιος πρόεδρος, ο Ερντογάν άρχισε να καταγράφει μία καθοδική πορεία. Η τουρκική εφημερίδα Bir Gun αναφέρει στον τίτλο της ότι  «Το καράβι βουλιάζει και ψάχνουμε επιβάτες στην κυβερνητική παράταξη» με αφορμή ακόμη ένα πλήγμα που δέχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η εφημερίδα «Bir Gun» φιλοξενεί μια δημοσκόπηση, η οποία δίνει 9 μονάδες προβάδισμα στον Κιλιντσάρογλου. Στην εν λόγω δημοσκόπηση ο μεγάλος αντίπαλος του προέδρου της Τουρκίας συγκεντρώνει το 54,23%, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 45,77%.

Φυσικά, η δημοσκόπηση αυτή δεν είναι η πρώτη. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Aksoy, προ δέκα ημερών, καταγράφονται απώλειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ταυτόχρονα άνοδο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου σε 26 επαρχίες, σε δείγμα 1.537 ατόμων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει 44,4% και ο Κιλιτσντάρογλου 55,6%.

Πώς έχασε ακόμα έναν άσσο από το μανίκι του

Μέσα στις κινήσεις που κάνει ο Ερντογάν για να βελτιώσει την εικόνα του ήταν να καλέσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών και αναπληρωτή πρωθυπουργό κ. Σίμτσεκ στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ.  Σύμφωνα με την Bir Gun, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να διορίσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σίμτσεκ ως επικεφαλής της οικονομίας.

Μετά την σύσκεψη που είχαν στο γραφείο του προέδρου, ο Σίμτσεκ αποχώρησε από τα γραφεία χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Ο Τσελίκ ανέφερε πως ο κ. Σίμτσεκ δεν σκέφτεται την ενεργό πολιτική, καθώς εργάζεται ως σύμβουλος σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Από την πλευρά του, ο Σίμτσεκ ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:  «Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρό μας σε εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θερμά για την αποδοχή αυτή. Είμαι πάντα έτοιμος να συμβάλλω σε κάθε θέμα του τομέα μου. Ωστόσο, δεν σκοπεύω να εισέλθω στην ενεργό πολιτική λόγω της εργασίας μου σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό. Αυτό ανακοινώνεται στο κοινό με σεβασμό».

Η πρώτη δημοσκόπηση με αντίπαλο τον Κιλιτσντάρογλου

Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλο για την προεδρία της Τουρκίας.  Η δημοσκόπηση κράτησε από το Σάββατο έως τη Δευτέρα το 56,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο πρόεδρο της Εθνικής Συμμαχίας Κιλιτσντάρογλου, ενώ μόλις το 43,2% τον Ερντογάν, που παραμένει εδώ και δύο δεκαετίες στην εξουσία στην Τουρκία.

Με τη νέα αυτή σφυγμομέτρηση πνέει πλέον άνεμος αισιοδοξίας στο «τραπέζι των έξι» καθώς μέχρι πρότινος οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ψαλιδισμένες τις πιθανότητες επικράτησης του Κιλιτσντάρογλου, και έδιναν μεγαλύτερη δυναμική στους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς σε μια πιθανή αναμέτρησή τους με τον Ερντογάν.

Πώς αποτιμούν οι πολίτες την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στους σεισμούς

Στο πλαίσιο της μηνιαίας δημοσκόπησης «Turkey’s Pulse», που πραγματοποιήθηκε από τη MetroPoll σε 2.118 άτομα σε 28 επαρχίες μεταξύ 23-28 Φεβρουαρίου, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται περισσότερο για τις απώλειες από τον σεισμό. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που αναρτήθηκαν στο Twitter την Πέμπτη από τον καθηγητή Özer Sencar, ιδιοκτήτη της MetroPoll, αποκάλυψαν ότι το 34,4% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση του AKP ήταν «η περισσότερο υπεύθυνη για τις απώλειες από τον σεισμό».

Το ποσοστό ψηφοφόρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που μοιράζονται την ίδια άποψη φτάνει πάνω από 60%, ενώ μειώνεται στο 6,4% μεταξύ των υποστηρικτών του κυβερνώντος ΑΚΡ και στο 3,4% μεταξύ των υποστηρικτών του συμμάχου του, του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 26,9% των συμμετεχόντων θεωρεί τους κατασκευαστές εργολάβους υπεύθυνους για τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών, με το 15,4% να θεωρεί υπεύθυνους τους δήμους, το 4,4% να αποδίδει τις ευθύνες στους πολίτες και το 4,2% σε άλλους. Στο 12,9% ανέρχεται το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι «όλοι οι παραπάνω» είχαν την ευθύνη για τις απώλειες που προκλήθηκαν από την καταστροφή.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι εργολάβοι ήταν κυρίως υπεύθυνοι για τις απώλειες που προκλήθηκαν από τους σεισμούς αυξήθηκαν σε 46,2% και 43,6% μεταξύ των ψηφοφόρων του AKP και MHP, αντίστοιχα, ενώ μειώθηκαν στο 13% μεταξύ των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο 12,6% μεταξύ των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και στο 11,9% μεταξύ των υποστηρικτών του İYİ (Καλού Κόμματος).