Σε δεύτερες σκέψεις μπήκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μετά την επίθεση που δέχθηκε πριν από λίγες ημέρες σε γνωστό εστιατόριο λίγα μέτρα από την πλατεία Εξαρχείων και μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως πλέον θα χρησιμοποιεί τους αστυνομικούς συνοδούς του λόγω απαίτησης της συζύγου του, Δανάης Στράτου. Απαντώντας ωστόσο και στο ερώτημα γιατί πολιτικός αρχηγός κυκλοφορούσε χωρίς αστυνομική προστασία, σημείωσε ότι νιώθει «φυλακισμένος» και το απέφευγε. Σύμφωνα με πληροφορίες στον Γ. Βαρουφάκη ως επικεφαλής κοινοβουλευτικού πολιτικού κόμματος του έχουν διατεθεί για συνοδεία τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι απασχολούνται ανά βάρδιες.

Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απέφευγε να πηγαίνει σε εκδηλώσεις ή συναντήσεις με τους αστυνομικούς, οι οποίοι υπενθυμίζεται πως κινούνται διακριτικά πολύ κοντά του προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε απειλητική κίνηση εναντίον του. Τις πρώτες στιγμές μετά την επίθεση που δέχθηκε στον πεζόδρομο έξω από το εστιατόριο επικράτησε σύγχυση στην ΕΛ.ΑΣ. ως προς τις ακριβείς συνθήκες του επεισοδίου.

Το περιστατικό

Μάλιστα επειδή δεν είχε αστυνομικό συνοδό και άρα δεν υπήρχε άμεση ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων για το περιστατικό δόθηκε εντολή να αναχωρήσει εσπευσμένα από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κλιμάκιο της Κρατικής Ασφάλειας προκειμένου να επισκεφθεί τον τραυματία Γιάνη Βαρουφάκη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για να τους πει τι ακριβώς συνέβη και να τους περιγράψει τα χαρακτηριστικά των ατόμων που του επιτέθηκαν για να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν. Μια διαδικασία που τελικά επετεύχθη έπειτα από αξιοποίηση μαρτυριών και εικόνων από βίντεο που κατέγραψαν την επίθεση και έτσι ακολούθησε η ταυτοποίηση των εμπλεκομένων αντεξουσιαστών, οι οποίοι ήταν γνωστοί των Αρχών καθώς είχαν συμμετάσχει παλαιότερα σε επεισόδια. Την ίδια στιγμή όταν οι συνοδοί αστυνομικοί ενημερώθηκαν για το επεισόδιο αναστατώθηκαν. Οπως έλεγαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στα «ΝΕΑ», οι αστυνομικοί που έχουν διατεθεί για την προστασία του Γιάνη Βαρουφάκη έπρεπε αρχικά να μάθουν τι ακριβώς συνέβη.

Επίσης, σημείωναν ότι αν ο Γ. Βαρουφάκης είχε αποδεχθεί την παρουσία των αστυνομικών συνοδών του το επεισόδιο θα είχε αποφευχθεί και πιθανότατα ο εντοπισμός και η σύλληψη των νεαρών αντεξουσιαστών θα είχε γίνει αμέσως, καθώς θα ενημέρωναν άμεσα το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και θα ενεργοποιούνταν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται σε καίρια σημεία στην ευρύτερη περιοχή. O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε σχετικά με το θέμα ότι «ο Γ. Βαρουφάκης κατ’ αρχήν έχει αστυνομική συνοδεία την οποία ο ίδιος επέλεξε να μην έχει μαζί του. Αντιλαμβάνεστε ότι αν είχε μαζί του τους αστυνομικούς που το κράτος έχει στείλει για να τον φυλάνε, για να τον προσέχουν, δεν θα είχε συμβεί το παραμικρό».