Στις μαζικές συγκεντρώσεις, που διοργανώθηκαν την Πέμπτη στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις για τα Τέμπη, αναφέρθηκε ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Τα αιτήματα του ελληνικού λαού που διαδηλώνει είναι συγκεκριμένα», τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος, προσθέτοντας ότι ο κόσμος «απαιτεί δικαιοσύνη, αξιοκρατία και ασφάλεια σε αυτή τη χώρα».

«Όσοι βρεθήκαμε στη διαδήλωση είδαμε πολύ καλά πώς λειτούργησε η αστυνομία και τις τεράστιες ευθύνες που υπάρχουν», προσέθεσε, σημειώνοντας ωστόσο πως «όλη αυτή η συζήτηση για τα επεισόδια, ουσιαστικά εξυπηρετεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν απαντά στα ερωτήματα που υπάρχουν για τις τραγικές ευθύνες της πίσω από το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη».

Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις για τα Τέμπη

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος έθεσε τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος:

«Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης ήξερε την κατάσταση που επικρατούσε στους ελληνικούς σιδηροδρόμους; Παρακολουθούσε το τι συνέβαινε επί τέσσερα χρόνια, όπως αρχικά είχε πει ο κ. Οικονόμου ή όχι;

»Εάν το γνώριζε, έχει τεράστιες ευθύνες και αποδεικνύεται ανεπαρκής και ο ίδιος προσωπικά, γιατί δεν ολοκληρώθηκε η Σύμβαση 717.

»Εάν δεν ήξερε, αποδεικνύει την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους, την κατάρρευση της κυβέρνησης της ΝΔ και την αναποτελεσματικότητά της, την οποία πλήρωσε ο πολίτης.

»Η ΝΔ και η κυβέρνηση θα μας απαντήσουν πώς έγινε το ρουσφέτι, για να τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση ο σταθμάρχης, παραβιάζοντας το όριο ηλικίας που είχε τεθεί;

»Η τριμελής επιτροπή, η οποία ενέκρινε την τοποθέτηση του συγκεκριμένου σταθμάρχη, πρέπει να έρθει στη Βουλή να καταθέσει τι ήξερε και πώς πήρε την απόφαση, παρά το όριο ηλικίας, να εγκρίνει τη μετακίνησή του στη συγκεκριμένη θέση.

»Υπήρχε μία Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, με επικεφαλής η οποία τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και έμεινε τόσα χρόνια εκεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί δεν την άλλαξε;».

«Το ΠΑΣΟΚ έκανε τομές στο δημόσιο με στόχο την αξιοκρατία»

Ο κ. Σπυρόπουλος υπενθύμισε, στη συνέχεια, τις «μεγάλες τομές» που έκανε το ΠΑΣΟΚ στη Δημόσια Διοίκηση, με στόχο την αξιοκρατία:

«Εμείς θεσπίσαμε τη Διαύγεια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Όταν οι Ανεξάρτητες Αρχές, τις οποίες θέσπισε το ΠΑΣΟΚ, ήλεγξαν την κυβέρνηση, όπως έγινε στις περιπτώσεις του κ. Ράμμου και του κ. Μενουδάκου, εκείνη ενοχλήθηκε και τους αποκάλεσε ‘όργανα πολιτικών κομμάτων και άλλων εξουσιών’.

»Η επικεφαλής της ΡΑΣ, όμως, που δεν τους ενοχλούσε, την κράτησαν εκεί τέσσερα χρόνια για να μην τους ελέγχει και να μη λυθεί κανένα πρόβλημα.

»Αυτή είναι η αναξιοκρατία, το πελατειακό κράτος του κ. Μητσοτάκη και η κατάρρευση του ‘επιτελικού κράτους’ που διαφήμιζε τόσα χρόνια.

»Ο κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός κ. Καραμανλής και όλα τα επιτελικά στελέχη γνώριζαν τι συνέβαινε στους ελληνικούς σιδηροδρόμους πριν αναλάβουν τη διακυβέρνηση του τόπου. Είχαν τις καταγγελίες των εργαζομένων και δεν έκαναν τίποτα.

»Είχε το θράσος ο κ. Καραμανλής και επέπληττε στη Βουλή την αντιπολίτευση επειδή έκανε το έργο της».

Για τη δημοσκόπηση του MEGA

Τέλος, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, σχολιάζοντας την δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στην τηλεόραση του MEGA, επισήμανε ότι «σε σχέση με το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί 14 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ 12 και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει 2 μονάδες».

«Θεωρώ όμως ότι είναι λάθος η συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις σε αυτή τη χρονική συγκυρία», επεσήμανε.

Και προσέθεσε: «Το πιο σημαντικό είναι να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους πούμε τι θα κάνουμε για να μην ξαναζήσουμε αυτό που συνέβη στα Τέμπη.

»Να μην ξανακούσουμε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ότι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τον κ. Τόσκα στα ψηφοδέλτια παρά τις τραγικές του ευθύνες στο Μάτι, θα ξαναβάλουμε κι εμείς τον κ. Καραμανλή.

»Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο την ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.