Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί αύριο, Τετάρτη 8 Μαρτίου, η χώρα, στον απόηχο της τραγωδίας στα Τέμπη. Στην αυριανή απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους ενώ λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα τραβήξουν χειρόφρενο από τις 6:00 το πρωί και για 24 ώρες.

Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια της χώρας ενώ τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Επίσης, για αύριο 24ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και τα Φαρμακεία Πειραιά ενώ τα Φαρμακεία Αττικής θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας.

Πώς θα κινηθούν μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, οι Γραμμές 2 και 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από  τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ», «ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Η Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς – Κηφισιά» και το ΤΡΑΜ θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Αναλυτικά:

Γραμμή 1 «Πειραιάς – Κηφισιά»: Οι σταθμοί της Γραμμής θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 11 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

  • από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,
  • από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02.

Γραμμές 2 και 3 Μετρό: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 12:00, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

  • από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 15:46,
  • από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 15:42,
  • από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 15:40,
  • από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 15:07,
  • από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:10,
  • από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:42 και

Δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται  μεταξύ 12:00 – 16:00

Τραμ: Αναχώρηση συρμών από το Αμαξοστάσιο Ελληνικού στις 11:00, πλήρης αποκατάσταση δρομολογίων στις 12:15 και σταδιακή απόσυρση συρμών από τις 15:45.

Σημειώνεται ότι και τα πρωτοβάθμια Σωματεία εργαζομένων της Hellenic Train συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με μία νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Παράλληλα, την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 8 Μαρτίου, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση αρχίζει στις  00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Απροσπέλαστο θα είναι για αρκετές ώρες το κέντρο της Αθήνας από τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 το μεσημέρι, στην Πλατεία Κλαυθμώνος ενώ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας που εξαγγέλλει για την ίδια μέρα 24ωρη απεργία καλεί τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στις 13.00 στην πλατεία Συντάγματος.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εφορίες, τις πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κοινό αίτημα η λήψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας και η απόδοση ευθυνών σε όλα επίπεδα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Απεργία εκπαιδευτικών – Στάση εργασίας των φαρμακείων Αττικής

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) που συμμετέχει την Τετάρτη στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και τη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις. Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

Την ίδια ώρα, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν τα Φαρμακεία Αττικής μεταξύ των ωρών 11:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι.

Η ηχηρή απουσία της ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι λόγω του 38ου Συνέδριου που θα γίνει την Πέμπτη 9/3 δεν θα μετέχει στην απεργία της Τετάρτης 8/3.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:

Αίσθηση προκαλεί η απουσία της ΓΣΕΕ από την αυριανή 24ωρη απεργία, η οποία ανέδειξε ως κύριο λόγο τις εργασίες του 38ου Συνεδρίου, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:

«Αύριο 8 Μάρτη μια σειρά Εργατικών Κέντρων και Σωματεία έχουν κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μεθαύριο 9 Μάρτη είναι προγραμματισμένο το 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, γεγονός το οποίο αφενός δεν βοηθά στην ενεργή εμπλοκή της, αφετέρου οι «καλοθελητές» κάθε απόφαση θα την ενέτασσαν σε εκλογικές σκοπιμότητες ή σε συνδικαλιστική υποκρισία.

Είμαστε στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται για να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι- όσο ψηλά και αν βρίσκονται-εμπλέκονται.

Στις εργασίες του Συνεδρίου κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η εκπόνηση πλαισίου θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε ζωές. Το πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθεί και από απόφαση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις.

Είναι αδιανόητο να παρουσιαστούν επαναλήψεις φαινομένων του παρελθόντος δηλαδή αδιαφάνεια, συγκαλύψεις, μεταθέσεις ευθυνών, καθυστερήσεις, που οδηγούν στη λήθη και η κοινωνία να έχει την πικρή γεύση της ατιμωρησίας των όποιων ισχυρών.

Τα Συνδικάτα είναι και θα είναι εδώ και όλες οι δυνάμεις τους θα πρέπει να υπηρετούν τη δική τους αυτόνομη στρατηγική, μακριά από εντάξεις στις κομματικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις.

Θέλουμε απαντήσεις στα ΓΙΑΤΙ

Θέλουμε απαντήσεις στο ΠΩΣ δε θα ξαναζήσει η χωρά τέτοιες τραγωδίες».