Με αιχμές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή τη συζήτηση επί της τροπολογίας για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «κορώνες εθνικού διχασμού» που στόχο έχουν τις ψήφους της ακροδεξιάς.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή είναι η τροπολογία που προτείνει για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

«Το έχετε παραπάρει δεξιά»

«Το κόμμα που δημιούργησε ο Κασιδιάρης έπαιρνε άδεια για να διοργανώνει συγκεντρώσεις – Και φέρνετε μια τροπολογία λίγο πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για να αποκλείσουμε τους φασίστες και τους νεοναζί από τη Βουλή», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το έχετε παραπάρει δεξιά. Τόσο πολύ που στο τέλος θα κάνετε αναστροφή. Ούτε οι ακροδεξιοί θα σας ψηφίσουν, θα χάσετε και το κέντρο. Οι κεντρώοι είναι σκεπτόμενοι, δεν πείθονται ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Κάνατε ιστορικό λάθος. Ευτελίζετε τη διαδικασία με πρόχειρους και εφήμερους προεκλογικούς σχεδιασμούς».

«Το τελευταίο που σας ενδιαφέρει είναι η Δημοκρατία. Για εμάς η Δημοκρατία είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα» ανέφερε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης.

Όπως είπε, «η τροπολογία αντί να οδηγήσει στην απομόνωση μπορεί να τους δυναμώσει. Είναι μία συνταγματικά προβληματική τροπολογία».

Κάλεσμα για σύγκλιση

«Ελάτε να βρούμε μια κοινή φόρμουλα. Μην καταστήσετε ένα τμήμα του Αρείου Πάγου, παράγοντα του πολιτικού συστήματος. Μην επιμένετε να αφήνετε ανοιχτό το παράθυρο στον ανιστόρητο συμψηφισμό των δύο άκρων. Να κάνουμε κι εμείς κι εσείς ένα βήμα πίσω. Να καταλήξουμε σε μια τροπολογία που θα εμποδίσει την κάθοδο των επιγόνων της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν θα καθιστά τους δικαστές παράγοντες της πολιτικής ζωής. Σύγκλιση μπορεί να γίνει επί των προτάσεων συνταγματολόγων. Σας καλώ να συγκλίνουμε στις προτάσεις του κ. Αλιβιζάτου, του κ. Κοντιάδη και άλλων σημαντικών συνταγματολόγων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποδείξτε ότι ήρθατε να συμβάλετε στη συνολική άμυνα μιας κοινωνίας και όχι να παίξετε παιχνίδια για τους πρόσκαιρους προεκλογικούς σχεδιασμούς. Να επιχειρήσετε σύγκλιση».