Δύο, ενδεχομένως, νέες εξόδους στις αγορές θα επιχειρήσει το ελληνικό Δημόσιο μέσα στο επόμενο δίμηνο προκειμένου να «προλάβει» τις εκλογές. Αν τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα κοντά στα 40 δισ. ευρώ και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε χαμηλά επίπεδα, η Ελλάδα έχει στόχο να δώσει το παρών στις αγορές έως την άνοιξη. Στον βασικό σχεδιασμό είναι να προβεί σε εκδόσεις ομολόγων πριν από τις κάλπες, με τα στοιχήματα μεταξύ των αναλυτών να δίνουν πιθανές ημερομηνίες τα μέσα Φεβρουαρίου και τον προσεχή Μάρτιο.

Οι προσεχείς εκλογές πρόκειται να πατήσουν «παύση» στον κρατικό δανεισμό και έτσι οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τουλάχιστον μία έκδοση του ελληνικού Δημοσίου θα διενεργηθεί μέχρι τον Μάρτιο. Σύμφωνα με αναλυτές, η επόμενη έξοδος πιθανότητα να πραγματοποιηθεί προς το δεύτερο τρίμηνο.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο νέος δανεισμός θα είναι με πενταετές τίτλο για την άντληση ποσού 1 – 2 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι στη συνέχεια μάλλον η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση μακράς διάρκειας έκδοση (15 ή 30 ετών διάρκεια). Επίσης, μετά το δεύτερο μισό του έτους η Ελλάδα ίσως επιχειρήσει την έκδοση ενός «πράσινου» ομολογιακού τίτλου.

Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για εφέτος είναι εμπροσθοβαρής, καθώς θέλει να προλάβει τις εξελίξεις, τόσο από τις αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσουν στην αγορά οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Μάρτιο, όσο και από τις εκλογές του Απριλίου. Ηδη, τον Ιανουάριο, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, με τη έκδοση 10ετούς ομολόγου, κατά την οποία άντλησε 3,5 δισ. ευρώ. Είναι ένα ποσό σημαντικό καθώς αποτελεί σχεδόν το 50% του ετήσιου στόχου, δηλαδη τα 7 δισ. ευρώ που προγραμματίζει για όλο το 2023.

Κατά την τελευταία έξοδο της Ελλάδας με την έκδοση 10ετούς, οι επενδυτές έστειλαν ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης. Το ελληνικό Δημόσιο «σήκωσε» 3,5 δισ. ευρώ από αρχικό στόχο 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Το ελληνικό χαρτί ήταν περιζήτητο και η υπερκάλυψη ήταν εντυπωσιακή όπου οι προσφορές ξεπέρασαν τα 22 δισ. και μείωσαν το επιτόκιο χαμηλότερα από το 4,4%.

Η πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch από ΒΒ σε ΒΒ+, όπως επίσης τα θετικά σχόλια για τη δημοσιονομική πορεία, δημιουργούν ένα έξτρα θετικό κλίμα στις αγορές. Η Ελλάδα  μπορεί να δανειστεί εκ νέου, γεμίζοντας τα ταμειακά διαθέσιμα σε πάνω από 40 δισ. Με ένα ασφαλές ταμειακό μαξιλάρι η χώρα πάει σε εκλογές, και επίσης με τον χώρο που δημιουργείται, στην οικονομία, η κυβέρνηση να μπορεί να το «μοιράσει» στην κοινωνία χωρίς να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.