Αλλού πάρκινγκ ποδηλάτου κάτω απ’ το νερό, στην Αθήνα μία θέση «Π» αδυνατώ να βρω…

Πού αλλού; Στο Άμστερνταμ. Εκεί άνοιξε προ ημερών ο πρώτος χώρος στάθμευσης ποδηλάτων κάτω από το νερό.

Η κατασκευή του κράτησε 4 χρόνια. Αλλά δεν μιλάμε για ένα απλό πάρκινγκ. Πρόκειται για ένα κατασκευαστικό και αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Βρίσκεται κάτω από το νερό, από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης, και χωράει 7.000 ποδήλατα.

Όπως σχολίασε, πολύ εύστοχα, ο καλός μου φίλος μου, ο Jason  – ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια στην Ολλανδική πόλη – ο Δήμος του Άμστερνταμ έφτιαξε σε 4 χρόνια ένα πάρκινγκ κάτω από το νερό για 7.000 ποδήλατα, ενώ ο Δήμος Αθηναίων στο ίδιο διάστημα δεν μπορεί να τοποθετήσει ούτε ένα «Π» για τη στάθμευση ποδηλάτων στην Αθήνα.

Πραγματικά τι να συγκρίνει κανείς…

Από τον Δήμο Αθηναίων δεν περιμένουμε βέβαια υπόγεια πάρκινγκ για ποδήλατα. Όχι τώρα τουλάχιστον. Τώρα ο Δήμος ας ξεκινήσει από τα απλά. Ας ενθαρρύνει τους δημότες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του να μετακινούνται με ποδήλατο.

Αλλά στα 4 χρόνια η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει κάνει ούτε αυτό. Η τοποθέτηση θέσεων στάθμευσης ποδηλάτου σε σχήμα «Π» – διότι είναι πιο κατάλληλες και εύχρηστες – έξω από όλα τα δημόσια κτίρια και τα πολυσύχναστα σημεία θα ήταν μία απλή πράξη και μάλιστα χωρίς κόστος, χωρίς αντιδράσεις.

Για κατασκευή ποδηλατόδρομων από τον Δήμο Αθηναίων βέβαια, ούτε λόγος. Γιατί να είναι προτεραιότητα; Έχει μποτιλιάρισμα η Αθήνα; Έχουμε κλιματική και ενεργειακή κρίση;

Ας είμαστε τουλάχιστον ενημερωμένοι. Με τον τρόπο που μεταδίδονται  πλέον τα νέα, ουδείς από τους Δημοτικούς Άρχοντες μπορεί πλέον να μας ξεγελάσει ή να επιχειρήσει να θολώσει τα νερά. Ξέρουμε τι γίνεται δίπλα μας και παραδίπλα μας. Γνωρίζουμε, σχεδόν την ίδια στιγμή που συμβαίνει, πώς αλλάζει με τη βοήθεια του ποδηλάτου, όχι μόνο το Άμστερνταμ – που είναι δεκαετίες μπροστά στις μετακινήσεις με ποδήλατο – αλλά και το Παρίσι και το Βερολίνο και η Βαρκελώνη, και η Λουμπλιάνα, και η Βουδαπέστη. Και πολλές άλλες πόλεις.