Το απόγευμα της Δευτέρας, ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τραυματισμένους επιζώντες της σφαγής που είχε σημειωθεί το βράδυ του Σαββάτου, στη διάρκεια εκδηλώσεων για τον εορτασμό του κινεζικού νέου έτους, σε στούντιο χορού του Μόντερεϊ Παρκ, έξω από το Λος Αντζελες: ένας 72χρονος αμερικανός ασιατικής καταγωγής, ο Χου Καν Τραν είχε ανοίξει πυρ σκοτώνοντας συνολικά 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους εννέα.

«Δεν μπορώ να το κάνω άλλο αυτό», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Νιούσομ. «Το να λέμε το ίδιο ξανά και ξανά, είναι τρελό». Ενόσω όμως βρισκόταν στο νοσοκομείο, ενημερώθηκε για μία ακόμα σφαγή: ένας 67χρονος αμερικανός ασιατικής καταγωγής, ο Τσουνλί Ζάο, είχε ανοίξει πυρ σε δύο αγροκτήματα στο Χαφ Μουν Μπέι, σκοτώνοντας συνολικά επτά ανθρώπους, όλοι τους εργάτες γης, πρώην και νυν συνάδελφοί του.

Με τη δημοκρατική υπερπλειοψηφία της, η Καλιφόρνια έχει μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες περί οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Το κατά κεφαλήν επίπεδο ανθρωποκτονιών με όπλα είναι χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Κι εντούτοις, μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα θρήνησε 18 ανθρώπους, μέσα σε οκτώ ημέρες θρήνησε συνολικά 25 ανθρώπους σε τέσσερα διαφορετικά «mass shootings».

Επισκεπτόμενος την Τρίτη το Χαφ Μουν Μπέι, ο Νιούσομ δεν μπορούσε να συγκρατήσει την οργή και την αγανάκτησή του. Είπε πως συμβουλεύτηκε τις σημειώσεις που είχε χρησιμοποιήσει σε παλαιότερες επιθέσεις. «Αρχισα να γράφω Μόντερεϊ Παρκ. Και τώρα πρέπει να γράψω Χαφ Μουν Μπέι. Τι διάολο συμβαίνει;», αναρωτήθηκε.

«Λέγεται συνέχεια: «Μόνο στην Αμερική». Πρώτη σε οπλοκατοχή, πρώτη σε θανάτους από όπλα. Δεν είναι καν περίπλοκο», πρόσθεσε ζητώντας αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Να υιοθετηθεί «γρήγορα» νομοσχέδιο που απαγορεύει τα επιθετικά όπλα ζήτησε και ο Τζο Μπάιντεν. Αλλά υπολογίζουν αμφότεροι χωρίς τους Ρεπουμπλικανούς.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»