Νέοι επαγγελματίες, φορολογούμενοι οι οποίοι πέρυσι ανακαίνισαν την κατοικία τους ή πλήρωσαν με ηλεκτρονικό χρήμα αμοιβές επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, συνταξιούχοι που συμπλήρωσαν το 65 έτος της ηλικίας τους, έμποροι 62 ετών και άνω, επαγγελματίες που προχώρησαν σε προσλήψεις, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια θα δουν τον «λογαριασμό» της Εφορίας να είναι ελαφρύτερος.

Η ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει ταχύτητες για να ανοίξει στα μέσα Μαρτίου την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων προχωρώντας στον σχεδιασμό των νέων φορολογικών εντύπων και ανεβάζοντας τον αριθμό των κωδικών οι οποίοι θα είναι προσυμπληρωμένοι φέτος.

Ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει για τους φορολογουμένους, με βάση την εκκαθάριση των δηλώσεων, θα πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024. Οι «τυχεροί» των νέων φορολογικών δηλώσεων είναι:

1. Πώς… ξεφουσκώνει ο φόρος

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι πλήρωσαν το 2022 με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Θα δουν το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης να «ξεφουσκώνει» έως και 2.200 ευρώ. Με τις νέες φορολογικές δηλώσεις κάνει πρεμιέρα και η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα.

Για να κερδίσει κάποιος φορολογούμενος το φορομπόνους, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με ηλεκτρονικό χρήμα από μια λίστα 20 επαγγελμάτων, καθώς αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών συγκεκριμένων δαπανών. Για να έχει την έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ, θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44%, που σημαίνει πως δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση φόρου είναι μικρότερη.

2. Νέοι επαγγελματίες

Οι φορολογούμενοι που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2022 αλλά και όσοι έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 τρία έτη λειτουργίας, δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δηλαδή θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% αντί 9%.

Ωστόσο για να μειωθεί στο μισό ο φόρος θα πρέπει το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα να ήταν το 2022 μέχρι 10.000 ευρώ. Οι νέοι επαγγελματίες γλιτώνουν και από τέλος επιτηδεύματος για τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, ενώ για όσους δηλώσουν για πρώτη φορά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου «κουρεύεται» κατά 50%.

3. Επαγγελματίες που προχώρησαν σε προσλήψεις

Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2022 αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστο για τρεις μήνες θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος.

4. Φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια από τους μισθωτές τους το 2022 θα απαλλαγούν από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά ποσά. Για να κερδίσουν την απαλλαγή, θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα θα φορολογηθούν στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.

5. Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω

Εχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά.

6. Φιλοξενούμενοι

Απαλλάσσονται από το τεκμήριο κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους.

7. Φορολογούμενοι χωρίς αποδείξεις

Οσοι έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, καθώς και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

8. Εμποροι 62 ετών και άνω

Εξαιρούνται αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»