Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε χθες ότι η σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης δεν μπορεί πλέον να οριστεί ως «υβριδικός πόλεμος», αλλά μοιάζει πιο πολύ σε πραγματικό πόλεμο, καθώς κατηγόρησε τη Δύση για την αποστολή όπλων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αύξαναν την πίεση προς το Βερολίνο να στείλει τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία. H Γερμανία «δεν μπλοκάρει τις εξαγωγές αρμάτων μάχης Leopard 2» δήλωσε μετά το πέρας της συνόδου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολωνίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα ζητήσει από τη Γερμανία την άδεια να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία – και θα τα στείλει είτε συμφωνεί είτε όχι το Βερολίνο, εφόσον το κάνουν και άλλες χώρες.

Επιφυλακτικότητα

Η κυβέρνηση του Κιέβου θέλει τα γερμανικής κατασκευής Leopard 2, ένα από τα πιο διαδεδομένα δυτικά άρματα μάχης, για να καταφέρει να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές και να ανακαταλάβει εδάφη φέτος. Η Γερμανία, η οποία πρέπει να εγκρίνει τις επανεξαγωγές των Leopard, έχει κρατήσει μέχρι στιγμής στάση αναμονής, επιφυλακτική για κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση από μεριάς της Μόσχας, και σύμφωνα με ανακοίνωσή της, άλλες χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη ζητήσει μέχρι στιγμής επίσημα να τα στείλουν στην Ουκρανία.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, η χώρα του οποίου, όπως και η Λετονία, γειτνιάζει με την Ουκρανία, δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα ζητήσει από τη Γερμανία άδεια για την επανεξαγωγή των αρμάτων μάχης στο Κίεβο. Πρόσθεσε όμως: «Ακόμη και αν δεν λάβουμε αυτή την έγκριση… θα μεταφέρουμε τα άρματα μάχης μας μαζί με άλλα στην Ουκρανία. Η προϋπόθεση για εμάς αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε τουλάχιστον έναν μικρό συνασπισμό χωρών».

Πιστεύεται ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία σχεδιάζουν ανοιξιάτικες επιθέσεις για να βγουν από το αδιέξοδο αυτού του πολέμου φθοράς στην Ανατολική και τη Νότια Ουκρανία, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της ρωσικής εισβολής. Οι μάχες επικεντρώνονται τώρα στην πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά, όπου οι μισθοφόροι της εταιρείας Βάγκνερ και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε μάχες εδώ και πολλές ημέρες.

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντιμετωπίζει ένα σκάνδαλο διαφθοράς που θα μπορούσε να μειώσει τον ενθουσιασμό της Δύσης για την κυβέρνησή του. Εφημερίδα ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός φέρεται να εξασφάλισε τρόφιμα σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές και ένας αναπληρωτής υπουργός παραιτήθηκε έπειτα από έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι δέχθηκε δωροδοκία.

Ενας χρόνος συγκρούσεων

Καθώς τον Φεβρουάριο συμπληρώνεται ένας χρόνος συγκρούσεων, ο πόλεμος στην Ουκρανία μετρά κάπου 180.000 νεκρούς ή τραυματίες στις τάξεις του ρωσικού στρατού και 100.000 στην ουκρανική πλευρά, χωρίς να υπολογίζονται οι 30.000 άμαχοι που σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή από τον αρχηγό του νορβηγικού στρατού.

Παρά τις βαριές απώλειές της, «η Ρωσία είναι σε θέση να συνεχίσει τον πόλεμο για αρκετό καιρό» πρόσθεσε.

«Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι αν η Ουκρανία θα μπορέσει να κρατήσει τη ρωσική πολεμική αεροπορία εκτός του πολέμου, καθώς μέχρι τώρα αυτή κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό έξω χάρη στην ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»