Με μηδενικές εκκρεμείς κύριες συντάξεις και μειωμένες τις εκκρεμότητες στις επικουρικές θέλει να οδηγηθεί στις εκλογές το κυβερνών κόμμα, προβάλλοντας την επίλυση ενός θέματος που ταλανίζει την κοινωνία επί σειρά ετών.

Έτσι το τελευταία διάστημα το υπουργείο Εργασίας ρίχνει όλο το βάρος του στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να μειώσει τη στοίβα των εκκρεμοτήτων σε αυτές τις παροχές υπογραμμίζοντας – ταυτόχρονα – την μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε στην επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων.

Ο στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι η εκκαθάριση περισσότερων από 127.000 εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης, έως το  τέλος Μαΐου 2023, όπως και των 13.724 εφάπαξ βοηθημάτων.

Ωστόσο παραμένουν οι μεγάλες αποκλίσεις στην απονομή των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ βοηθημάτων.

Οι δύσκολες περιπτώσεις

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να προχωρήσει ταχύτατα η προσπάθεια μείωσης των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις με το στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων που ξεπερνά τις 104.0009 και των συνολικών αιτημάτων τις 127.000. Η πρώτη σημαντική αποκλιμάκωση θα φανεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους με στόχο έως το τέλος Απριλίου 2023 να έχει δοθεί η πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, υπάρχουν πολύ δύσκολες περιπτώσεις, με διαδοχική και παράλληλη απασχόληση σε διαφορετικά ταμεία, κυρίως αυτοαπασχολούμενων (π.χ. νομικών, μηχανικών κλπ) που παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2015-2016.

«Περιμένω 40 μήνες την επικουρική»

Ο κ. Ηλίας που εργαζόταν σε δημόσιο νοσοκομείο για 36 χρόνια και έκανε αίτηση συνταξιοδότησης τον Σεπτέμβριο του 2019 μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την κύρια και την επικουρική σύνταξη.

«Όταν κατέθεσα σύνταξη το 2019, μετά από 2 μήνες με πήραν να καταθέσω τα ένσημα του ΙΚΑ. Στους 6 μήνες εκδόθηκε το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων. Η κύρια σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων έχει δύο επικουρικά ταμεία, το μετοχικό και το επικουρικό. Το μετοχικό εκδόθηκε σε 2 μήνες. Μετά από 23 μήνες εκδόθηκε η κύρια σύνταξη. 40 μήνες περιμένω την επικουρική σύνταξη. Ωστόσο μου πήραν τον φόρο αναδρομικά, πριν πάρω καν την σύνταξή μου την επικουρική, την όποια δεν έχω λάβει ακόμα», είπε αρχικά.

«Αντί να με αποζημιώσει, μου τα παίρνει και από πάνω. Υπολόγισαν τους 24 μισθούς, μου πήραν από τα 4.400 ευρώ τα 3.500 ευρώ. Πηγαίνοντας στο λογιστήριο του κράτους, αρχές του 2022, για ένα θέμα που αφορούσε στη σύνταξή μου, συζητώντας για την σύνταξή μου με έναν υπάλληλο, ένας άλλος υπάλληλος άνοιξε ένα ντουλάπι και είχε τις επικουρικές συντάξεις και έτσι τους είπα: “αφού εδώ εκδίδεται και η επικουρική γιατί δεν μου τις δίνετε μαζί;”. Μου είπε ότι πρέπει να περιμένω. Όταν τους είπα εάν πρέπει να βγω στα κανάλια, μου είπαν εάν βγείτε θα πάρετε τη σειρά κάποιου άλλου, αλλά θα πάρετε τη σύνταξη. Όταν επικοινώνησα τον Νοέμβριο, μου είπαν να πάρω μετά από έναν χρόνο», συμπλήρωσε.

 «Από 2.654 ευρώ μεικτά, βγήκα με 1.860 μεικτά»

Ο κ. Σπύρος, που δούλευε ως μηχανικός επισκευαστής σε γερανούς και τσάπες, περιμένει την επικουρική, ενώ έχει κάνει αίτηση συνταξιοδότησης αρχές του 2021.

«Ρωτώντας, πηγαίνοντας στο ΕΦΚΑ μου είπαν ότι είναι “παγωμένες” οι επικουρικές και ότι προτεραιότητα είναι οι κύριες. Δεν είπαν όμως πότε θα την πάρουμε την επικουρική. Υπολογίζω πάνω από 200 ευρώ αλλά θα μου φορολογηθούν και θα μου τα πάρουν σαν εφορία. Η απόφαση της σύνταξης είναι ότι θα έβγαινα με 2.654 ευρώ μεικτά, βγήκα με 1.860 μικτά, τα οποία είναι 1.420 ευρώ στο ”χέρι”». Δεν σκέφτονται ότι έχουμε διαμορφώσει τη ζωή μας βάσει των αρχικών ποσών», κατέληξε ο κ. Σπύρος.