Στα ύψη παραμένει η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, και όχι μόνο λόγω των τουλάχιστον 92 βαλλιστικών και άλλων πυραύλων – αριθμός πρωτοφανής – που έχει εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ από τις αρχές του 2022, ή της έντονης φημολογίας πως ετοιμάζεται για την έβδομη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της. Πέντε βορειοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν χθες τον νοτιοκορεατικό εναέριο χώρο, αναγκάζοντας τη Σεούλ να στείλει πολεμικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα προκειμένου να τα αναχαιτίσει. Για μία «ξεκάθαρα προκλητική ενέργεια» έκανε λόγο ο Λι Σεούνγκ-Ο, ένας εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού γενικού επιτελείου: είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη παραβίαση του νοτιοκορεατικού εναέριου χώρου από βορειοκορεατικά drones μετά το 2017, όταν ένα βορειοκορατικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πιστεύεται ότι βρισκόταν σε αποστολή κατασκοπείας είχε συντριβεί και εντοπιστεί σε ορεινή περιοχή κοντά στα σύνορα.

Δεν τα κατάφεραν

Σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές Αρχές, ένα από τα βορειοκορεατικά drones που εισήλθαν χθες το πρωί, τοπική ώρα, στον νοτιοκορεατικό εναέριο χώρο πέταξε κοντά στη Σεούλ, και τα υπόλοιπα πέταξαν κοντά στις δυτικές ακτές της χώρας. Οι πληροφορίες θέλουν τα νοτιοκορεατικά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα να έριξαν αρχικά προειδοποιητικές βολές, και στη συνέχεια πραγματικά πυρά, προκειμένου να τα καταρρίψουν. Σύμφωνα ωστόσο με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, δεν τα κατάφεραν: ένα από τα drones επέστρεψε μετά βεβαιότητας στη Βόρεια Κορέα ενώ η Σεούλ έχασε τα ίχνη των υπόλοιπων. Οπως ανακοίνωσε μάλιστα το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας, ένα από τα αεροσκάφη που απογειώθηκαν προκειμένου να αναχαιτίσουν τα βορειοκορεατικά drones, ένα ελαφρύ επιθετικό αεροπλάνο KA-1, συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από τη βάση του στη Γουονζού, στο ανατολικό κομμάτι της χώρας: οι δύο πιλότοι διασώθηκαν και νοσηλεύονται.

Δεν έδωσε πληροφορίες

Ο Λι Σεούνγκ-Ο περιορίστηκε στο να πει πως τα βορειοκορεατικά drones ήταν μικρά, περίπου δύο μέτρων, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τον (εξ)οπλισμό που ενδεχομένως να έφεραν. Επεσήμανε ωστόσο πως νοτιοκορεατικά αναγνωριστικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να πάρουν φωτογραφίες που σχετίζονται με τις πτήσεις των drones, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως η αποστολή αυτών των τελευταίων ήταν (και) αναγνωριστική. Αμεση σχέση με τη βορειοκορεατική «εισβολή» πιστεύεται σε κάθε περίπτωση πως είχε η διακοπή των αναχωρήσεων πτήσεων, για περίπου μία ώρα χθες το μεσημέρι, από τα αεροδρόμια Ιντσον και Γκίμπο της Νότιας Κορέας, έπειτα από σχετικό αίτημα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Οξυνση των σχέσεων

Οι ήδη τεταμένες από δεκαετίες σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα έχουν οξυνθεί τελευταία ακόμα περισσότερο, λόγω των απανωτών πυραυλικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ αλλά και της νέας, συντηρητικής κυβέρνησης που έχει αναλάβει τα ηνία στη Σεούλ. Νότια Κορέα και ΗΠΑ απαντούν στις βορειοκορεατικές προκλήσεις με ενισχυμένα στρατιωτικά γυμνάσια – που η Βόρεια Κορέα θεωρεί προετοιμασίες για μία εισβολή. Νέες εντάσεις ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα αφού ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως η Πιονγκγιάνγκ ολοκλήρωσε μία πρώτη παράδοση ρουκετών πυροβολικού και πυραύλων στην παραστρατιωτική Ομάδα Βάγκνερ, προκειμένου να ενισχύσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.