Διπλό μήνυμα στη γεωπολιτική σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στέλνει η παρουσία του ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil με τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών για τον εντοπισμό φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Αφενός αυτό της ισχυρής στήριξης της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα έναντι των αμφισβητήσεων των εθνικών δικαιωμάτων επί της εδαφικής κυριαρχίας που εκδηλώνουν γειτονικές χώρες της Ελλάδας και αφετέρου την αποφασιστικότητα του αμερικανικού ομίλου ExxonMobil να ολοκληρώσει τις εργασίες των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών, σε συνεργασία με τον εταίρο τους, την Helleniq Energy.

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτές είναι οι επιδοτήσεις για τον Ιανουάριο

Οι συναντήσεις

Τα μηνύματα αυτά εστάλησαν από την ExxonMobil και κατά τη διάρκεια δύο συναντήσεων που έγιναν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες ανάμεσα σε στελέχη της πετρελαϊκής και της ελληνικής κυβέρνησης.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη και η δεύτερη στις 14 του ίδιου μήνα στην Κρήτη. Στην πρώτη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Άρη Στεφάτο και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil υπεύθυνος για τις περιοχές ΜΕΝΑ/Ανατολική Μεσόγειο και των Διεθνών Διακυβερνητικών Σχέσεων Ρόχντι Γιούνσι.

Η δεύτερη συνάντηση έγινε στο επιχειρησιακό πεδίο των σεισμικών ερευνών, στην Κρήτη ανάμεσα στον Στεφάτο και υψηλόβαθμα στελέχη της ExxonMobil καθώς και της νορβηγικής εταιρείας PGS που υλοποιεί τις εργασίες με το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift.

Η γεώτρηση

Οι εργασίες του Sanco Swift στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις των ExxonMobil – Helleniq Energy – «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης-  βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Όπως αναφέρουν πηγές έχουν ακτινογραφηθεί οι μισές εκτάσεις των blocks και προς το τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ΟΤ, η κοινοπραξία δεν αποκλείεται να επισπεύσει το ερευνητικό της πρόγραμμα, παρακάμπτοντας τις τρισδιάστατες έρευνες που είναι προγραμματισμένες για το 2024. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το γεωτρύπανο δεν αποκλείεται να πιάσει δουλειά το 2024 και όχι το 2025 όπως ήταν αρχικώς προγραμμαισμένο.

Το παρασκήνιο

Οι σεισμικές έρευνες της αμερικανικής πολυεθνικής βρέθηκαν στο τραπέζι της πρώτης συνάντησης της Νέας Υόρκης. Επί σχεδόν μία ώρα οι δύο πλευρές συζήτησαν στο περιθώριο του συνεδρίου Capital Link για την πορεία του προγράμματος ερευνών στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Ο υπουργός επίσης για πρώτη φορά συναντήθηκε με κορυφαίο εκπρόσωπο της ExxonMobil και είχε την ευκαιρία να μεταφέρει, λένε οι πληροφορίες, την πλήρη κυβερνητική στήριξη στο πρόγραμμα ερευνών του αμερικανικού κολοσσού.

Από τη μεριά του ο Ρόχντι Γιούνσι, αναφέρουν πληροφορίες, μετέφερε την απόφαση της ExxonMobil να φέρει σε πέρας τις τρέχουσες δισδιάστατες σεισμικές έρευνες, οι οποίες εκτιμάται, σύμφωνα με άλλες πηγές, να ολοκληρωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Η ExxonMobil, σημειώνουν πληροφορίες, δήλωσε και αποφασισμένη να συνεχίσει και την επόμενη φάση των ερευνών που θα είναι το 2024. Στη συνάντηση υπήρξε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εργασιών αλλά και για τον εντοπισμό πιθανών στόχων φυσικού αερίου.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε από την αμερικανική εταιρεία και η απόφαση της να συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα στην Κρήτη παρά τις όποιες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Πηγές που είναι σε γνώση των κινήσεων του ενεργειακού κολοσσού σημειώνουν πως οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες ερευνών και εξόρυξης υδρογονανθράκων κινούνται στις εργασίες τους πάντα σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των χωρών συμμάχων τους.

Η Κρήτη

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες,  διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στην Κρήτη με εκπροσώπους της ExxonMobil και της PGS με αφορμή την αλλαγή των πληρωμάτων στα σειμογραφικά σκάφη.

Ο Άρης Στεφάτος, λένε πηγές, ενημερώθηκε για το επιχειρησιακό κομμάτι των σεισμικών ερευνών καθώς και για τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην πορεία των εργασιών. Στον διευθύνοντα σύμβουλο, λένε πηγές, δόθηκε εκ νέου η διαβεβαίωση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των ερευνών στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης

Πηγή: ΟΤ