Διαδοχικές «σφαλιάρες» τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας δέχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα έχει προχωρήσει σε ένα νέο μπαράζ απειλών κατά της Ελλάδας.

Ο τούρκος πρόεδρος βαδίζει προς τις κάλπες που θα στηθούν το 2023 έχοντας να αντιμετωπίσει μία σειρά από «αγκάθια» καθώς βλέπει ότι η Αντιπολίτευση συσπειρώνεται εναντίον του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου ισχυροποιείται αντί να μπει στο περιθώριο μετά την πρωτόδικη δικαστική απόφαση για ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ενώ την ίδια στιγμή, ο ορκισμένος εχθρός του «σουλτάνου», ο αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, «πυροβολούσε» από το βήμα της Γερουσίας τον Ερντογάν για τις αυταρχικές μεθόδους που χρησιμοποιεί στην Τουρκία και τις πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, έστειλε αυστηρό μήνυμα  κόβοντας τα «φτερά» του Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην πώληση μαχητικών στην Άγκυρα.

Στον «πάγο» η πώληση F-16 στην Τουρκία

Κάνοντας λόγο για μια «επιθετική εκστρατεία» που εκτυλίσσεται σ’ ολόκληρη την περιοχή, ο γερουσιαστής διαμήνυσε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην ικανοποίηση του αιτήματος της Άγκυρας για την αναβάθμιση και την απόκτηση νέων μαχητικών F-16.

Μάλιστα σε μία ιστορική ομιλία – καταπέλτη κατά του Ερντογάν, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ κάλεσε από το βήμα της Γερουσίας την κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και τη διεθνή κοινότητα για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα διασφαλίσουν ότι ο τούρκος πρόεδρος θα λογοδοτήσει για τη συνεχόμενη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Μενέντεζ έδωσε  ιδιαίτερη βαρύτητα και στις πολεμικές ιαχές Ερντογάν κατά της Ελλάδας αλλά και στην προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και καυτηρίασε τις πρόσφατες απειλές για πυραυλικό χτύπημα της Άγκυρας στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί το αυστηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα.

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ιμάμογλου και οι εκλογές

Την ώρα που ο Μενέντεζ προσγείωσε απότομα τον Ερντογάν σχετικά με την απόκτηση νέων F-16 από τις ΗΠΑ, ένα θέμα άλλωστε στο οποίο έχει επενδύσει πολιτικά ενόψει των επικείμενων εκλογών, ο τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας.

Στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, το βέβαιο είναι ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει… περίπατο.

Ο ισχυροποίηση του Εκρέμ Ιμάμογλου, η ηγετική εμφάνιση μετά την καταδίκη του από δικαστήριο, καθώς και οι χιλιάδες Τούρκοι που διαδήλωσαν στο πλευρό του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσαν «πονοκέφαλο» στον τούρκο πρόεδρο ο οποίος βλέπει μέρα με τη μέρα να γυρνάει μπούμερανγκ η επιχείρηση για «φίμωση» και πολιτική εξόντωση του αντιπάλου του.

Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ποιος θα ηγηθεί της Αντιπολίτευσης στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023, πολλοί βλέπουν στο πρόσωπο του Ιμάμογλου, τον ιδανικό ηγέτη που θα μπορούσε να ρίξει τον «σουλτάνο» από τον θρόνο του.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, θεωρείται από πολλούς θύμα πολιτικής δίωξης και πλέον θα φανεί εάν ο Ερντογάν θα φτάσει την υπόθεση με τον Ιμάμογλου στα άκρα, βγάζοντάς τον εκτός πολιτικού παιχνιδιού ή θα υπαναχωρήσει.

Ενδεικτική πάντως ήταν η δήλωση του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος πριν από λίγες ώρες τόνισε για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, ότι αν τελεσιδικήσει η απόφαση και κριθεί ένοχος, έχει το δικαίωμα να τον απομακρύνει από τη θέση του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Ερντογάν πριν λίγες ημέρες και μετά τις διαδηλώσεις χιλιάδων Τούρκων πολιτών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη δίωξη Ιμάμογλου, είχε αρκεστεί να δηλώσει ότι τα δικαστήρια θα διορθώσουν τυχόν σφάλματα στη διαδικασία έφεσης μετά την απόφαση για φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου .