Σε συνθήκες πολιτικής σύγκρουσης σε κάθε επίπεδο, με εντεινόμενες πλέον και τις προσωπικές επιθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το Μαξίμου αγωνιά να κρατήσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών της κοινωνίας για την επόμενη ημέρα, χρεώνοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση επένδυση στη σκανδαλολογία. Χωρίς αλλαγή στα εκλογικά πλάνα, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημόσια ξεκαθαρίζει, αλλά με μεγάλες πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματος, η γαλάζια παράταξη έχει το μυαλό στους εκλογικούς στόχους της. Κυρίαρχο στοίχημα ενόψει της διπλής αναμέτρησης είναι η προσέλκυση «νέων ψήφων» και όχι απλώς η ανακύκλωση των παλιών, όπως διαμηνύουν κομματικές πηγές.

Με βάση αυτό, σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς προσπαθούν με δύο τρόπους να δώσουν απάντηση στις σοβαρές… προειδοποιήσεις που δίνουν προς το παρόν τόσο ο «Κανένας» των δημοσκοπήσεων όσο και το τοξικό κλίμα, το οποίο εμπεδώνεται στην πολιτική σκηνή χωρίς να έχει αρχίσει καν επίσημα η προεκλογική μάχη. Η πρώτη διέξοδος, η βασικότερη, είναι τα ψηφοδέλτια: συγκεκριμένα, η βουτιά των γαλάζιων επιτελικών σε συγκεκριμένες δεξαμενές υποψηφίων. Η δεύτερη αφορά την εντεινόμενη προσπάθεια της ΝΔ να γειωθεί περισσότερο με τις παραγωγικές τάξεις.

Οι 3+1 δεξαμενές ανανέωσης

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, μια διαδικασία που τρέχουν εντατικά με εισηγήσεις προς τον Μητσοτάκη ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος και ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης σε συντονισμό με τον γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη και τον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού Θανάση Νέζη, υπάρχει εμβάθυνση σε τέσσερες δεξαμενές υποψηφίων. Στόχος, να υπάρξουν ενέσεις ανανέωσης στοχευμένα, δεδομένου ότι σαρωτικές ανατροπές δεν αναμένονται με υποψηφίους εκ νέου σχεδόν όλους τους εν ενεργεία βουλευτές. Κι όμως δεκάδες από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τη νέα γενιά της γαλάζιας παράταξης, από τα επιμελητήρια καθώς και πρόσωπα της αγοράς προκρίνονται για είσοδο στα ψηφοδέλτια του 2023. «Πάμε σε ανθρώπους που να έχουν δουλέψει, που έχουν επαφή με την κοινωνία αλλά και προσωπικό αποτύπωμα, που βρίσκονται μέσα στον κόσμο» λένε κομματικές πηγές. Με άλλα λόγια εννοούν ονόματα που συνοδεύονται και από προσωπικές ψήφους, αυξάνοντας τις πιθανότητες για νέους σταυρούς προς τη ΝΔ.

Ενδεικτική η εικόνα από την Α’ Αθήνας όπου εκτός από τη δικηγόρο και αντιδήμαρχο Αννα Ροκοφύλλου αναμένονται επίσης οι υποψηφιότητες του αντιδημάρχου Χρήστο Τεντόμα και του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Δημόπουλου, που εμφανίζεται στους ενδιαφερόμενους με το σκεπτικό ότι «μπορεί κάποιος να προσφέρει από κάθε πολιτικό μετερίζι». Χαρακτηριστική είναι η εικόνα και στις περιπτώσεις όπου εκτός απροόπτου θα υπάρξει αποχώρηση εν ενεργεία βουλευτών – του Γιώργου Βαγιωνά στη Χαλκιδική και του Κώστα Τζαβάρα στην Ηλεία. Για τη Χαλκιδική δεν αποκλείεται μάχη του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γιώργου και του ξενοδόχου προέδρου της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιου και στην Ηλεία έρχονται μπροστά μεταξύ άλλων ο οικονομολόγος (παραιτηθείς από το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας) Νίκος Καλάκος και ο εκδότης της εφημερίδας «Πατρίς», Λευτέρης Βαρουξής ως σήμα προς τη νεότερη γενιά. Ακόμα και στα Γρεβενά, μετά το σκάνδαλο με τον Ανδρέα Πάτση, ένας αυτοδιοικητικός, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γάτσιος, συζητείται ως πιθανός υποψήφιος.

Ζυμώσεις και ανοίγματα

Παράλληλα με τις ζυμώσεις με τη βάση της γαλάζιας παράταξης, κάτι που επιδιώκεται και μέσα από τις περιοδείες του κόμματος εντός και εκτός Αττικής, ζητούμενο είναι επίσης τα ανοίγματα. Στη ΝΔ δεν θέλουν μέτωπα με τις «δυνάμεις της «υγιούς εργασίας», όπως συνηθίζει να λέει ο Μητσοτάκης. Και επιθυμούν πιο συστηματικούς διαύλους με τις παραγωγικές τάξεις συνεχίζοντας το μοντέλο που υιοθέτησε η ΝΔ καλώντας σε ενημερωτικές συζητήσεις για κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η προ ημερών ζύμωση στα γραφεία του κόμματος μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και γιατρών – στελεχών του κόμματος για το νέο σχέδιο νόμου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης θέλει να δείχνει ότι κρατά ανοιχτό το γραφείο του στο Μαξίμου για συζήτηση με κοινωνικές ομάδες, ποντάροντας και στις λεγόμενες πολιτικές «ήπιος ισχύος».