Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά τα ζητήματα ενέργειας και εμπορίου κατηγορώντας ούτε λίγο ούτε πολύ την Ουάσιγκτον για αθέμιτο ανταγωνισμό και αδικαιολόγητο πλουτισμό εις βάρος της ΕΕ. Σύμφωνα με το Bloomberg ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η αμερικανική οικονομία κάνει επιλογές για να είναι ελκυστική -κάτι που σέβομαι- δημιουργεί όμως διπλά στάνταρ», είπε και εξήγησε ότι αυτή η πολιτική κρατά χαμηλά τις τιμές φυσικού αερίου στο εσωτερικό, δηλαδή στις ΗΠΑ, αλλά τις εκτοξεύει σε επίπεδα ρεκόρ όταν το καύσιμο πωλείται σε τρίτες χώρες.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

«Επιπλέον, οι ΗΠΑ επιτρέπουν κρατικές ενισχύσεις που φτάνουν έως και το 80% σε ορισμένους τομείς, ενώ εδώ απαγορεύονται», πρόσθεσε. «Όλα σχετίζονται με την ειλικρίνεια που διέπει τις σχέσεις του διατλαντικού εμπορίου», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Η ΕΕ, τονίζει σχετικά το Bloomberg, έχει εξοργιστεί για το πακέτο μέτρων των ΗΠΑ (Inflation Reduction Act) το οποίο παρέχει επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στη Βόρεια Αμερική και -σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχος- μια «αθέμιτη στήριξη προς την πράσινη οικονομία».

Στο μέτωπο της Δύσης φαίνεται πως έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ρωγμές με φόντο την ενεργειακή κρίση. Δεν είναι τυχαίο που ο Μακρόν κατονόμασε τις ΗΠΑ αλλά και τη Νορβηγία ως τους παραγωγούς που βγάζουν τα πραγματικά υπερκέρδη επωφελούμενοι από το «αδικαιολόγητο εισόδημα του γεωπολιτικού πολέμου».

Τετραπλάσιες οι τιμές πώλησης στην ΕΕ

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire επέκρινε τις ΗΠΑ για την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές εταιρείες σε «τετραπλάσιες τιμές από αυτές στις οποίες το πωλούν» στο εσωτερικό της χώρας. Επανέλαβε προηγούμενα σχόλια του Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ενωθεί με τις ασιατικές οικονομίες για να απαιτήσει από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία να επιδείξουν «φιλική στάση» πουλώντας φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές.

Ο Μακρόν αναμένεται να επιμείνει σε αυτά τα σημεία όταν επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις αρχές Δεκεμβρίου. Η επίσκεψη αυτή έρχεται μετά από έναν περίπου χρόνο αφότου η διμερής σχέση των δύο κρατών υπέστη σημαντικό πλήγμα όταν η Αυστραλία εγκατέλειψε μια συμφωνία μεγατόνων για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων και επέλεξε τελικά τα υποβρύχια των ΗΠΑ.