Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Συνόδου, τις οποίες έκρινε θετικές, αλλά και στα ελληνοτουρκικά.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα κρατά ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με την Τουρκία αλλά κρατά κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις. Αναφορικά με τον νέο βαλλιστικό πύραυλο Tayfun, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας και το ίδιο απαιτεί από την Άγκυρα για τα δικά μας εξοπλιστικά προγράμματα.

«Για τις διμερείς σχέσεις δεν έχω περισσότερα, να επαναλάβω ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων είναι χρήσιμη γιατί έγινε ενώπιον όλων των ηγετών η δικιά μας θέση δεν έχει αλλάξει τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοικτά.

Θα επαναλάβω ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που οξύνει τους τόνους, δεν είναι η Ελλάδα εκείνη δεν σέβεται τις βασικές αρχές και αξίες της καλής γειτονίας.

Οι λαοί μας δεν τρέφουν εχθρικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον είναι μια παρακαταθήκη που πρέπει να διαφυλάξουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση και διευκρίνισε  ότι πλέον η ευθύνη περνά στους υπουργούς Ενέργειας που πρέπει να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις.

«Πέραν από τις απαραίτητες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελλάδα έχουμε στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με την επιδότηση στον λογαριασμό ρεύματος και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να το κάνει», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι έχει πέσει η τιμή του φυσικού αερίου τον τελευταίο μήνα, καθώς οι «αγορές πίστεψαν ότι είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε πλαφόν στην τιμή».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης της κυβέρνησης με επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης και της βενζίνης ο πρωθυπουργός το απέκλεισε προς το παρόν τονίζοντας ότι προέχει η υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, ενώ επεσήμανε ότι ο βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και η ενεργειακή κρίση πιέζει τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

«Εδώ δεν έχουμε καλά-καλά εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγέλλει τα οποία είναι σημαντικά και μονίμως με ρωτάτε για νέα μέτρα. Ας υλοποιήσουμε πρώτα τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αυτό το μήνα υλοποιείται ήδη το αυξημένο φοιτητικό επίδομα, οι παρεμβάσεις στην ενέργεια συνεχίζονται, έχουμε το επίδομα θέρμανσης το οποίο είναι ενισχυμένο, οπότε ας μην προτρέχουμε θέλω να τονίσω ότι η πορεία της αγοράς ενέργειας εξαιρετικά ευμετάβλητη» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου, εξ ου και υπάρχει η ανάγκη της απειλής της επιβολής πλαφόν.

Έχουμε αποδείξει πως έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες, δεν πρόκειται να ξεφύγουμε το 2022 από τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα, 1,7%. Είδατε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας που ανήκει στο G7. Η χώρα μας στο παρελθόν έχει πληρώσει λαϊκισμούς και πλειοδοσίες. Κάθε ευρώ είναι μετρημένο, θα αξιολογούμε την κατάσταση εάν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το μάθετε όταν θα είμαστε έτοιμοι».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Ακο