Στο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του σήμερα Πέμπτη στον ANT1.

Όπως είπε, η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή. Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και η τρίτη στα τέλη Απριλίου.

Ερωτηθείς για τυχόν διαφορές σε σύγκριση με πέρυσι, ο υπουργός ανέφερε πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι παλαιοί δικαιούχοι του επιδόματος, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος.

Ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν καταβληθεί 150 εκατ. ευρώ στους πολίτες για το επίδομα θέρμανσης και άλλα τόσο για την επίδοση του πετρελαίου.

Αναφορικά με την πιθανότητα να επανέλθει η επιδότηση των 15 λεπτών ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης, είπε πως «εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο με μια σειρά από μέτρα. Αξιολογήσαμε τις προτεραιότητες. Θα αξιολογηθεί αν μελλοντικά θα επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία».

«Ποτέ δεν βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Θέλει υπευθυνότητα. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά. Μετράμε, αξιολογούμε και εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος θα ληφθούν οι αποφάσεις», πρόσθεσε ο Σταϊκούρας.

«Δεν είναι πανάκριβο το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι λίγο αυξημένη η τιμή του σε σχέση με πέρσι και ακόμη δεν έχει υπολογιστεί το επίδομα θέρμανσης. Έχουμε συναίσθηση τι γίνεται παγκοσμίως;» σχολίασε ακόμα.

«Από τους ΕΦΚ στα καύσιμα υπάρχουν έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δεν μπορούν να βρεθούν από αλλού, ώστε έστω προσωρινά να υπάρξει κατάργηση του φόρου» κατέληξε.