Με σημαντική πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και αρνήθηκε να δώσει «πράσινο φως» για τον οικονομικό απολογισμό του για το 2020, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πιέσεις για επαναπροωθήσεις

Πιο συγκεκριμένα, «345 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της Έκθεσης της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, η οποία εισηγείτο την άρνηση χορήγησης απαλλαγής, 284 ψήφισαν κατά της Έκθεσης, ενώ 8 ευρωβουλευτές απείχαν σε σύνολο 637 ευρωβουλευτών.

Διαβάστε επίσης:  ΣΥΡΙΖΑ για ασφάλεια: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατρέψει τη χώρα σε λούνα παρκ του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς»

Το συνοδευτικό Ψήφισμα της Έκθεσης, ψηφίστηκε με 467 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 15 αποχές».

Αναφερόμενη στην έκθεση  OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «καταγράφονται και πιέσεις εκ μέρους των ελληνικών Αρχών σε αξιωματούχους της Frontex για να συγκαλύψουν επαναπροωθήσεις χωρίς την απαραίτητη αντίδραση της ηγεσίας της σε αυτές τις πιέσεις, καθώς και προσπάθεια στο εσωτερικό της Frontex να αποκλειστεί από την εσωτερική πληροφόρηση το τμήμα προστασίας δικαιωμάτων (FRO) για τη διερεύνηση περιστατικών και καταγγελιών παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να εκτίθεται αναλαμβάνοντας το κόστος λανθασμένων απάνθρωπων και παράνομων πολιτικών, το κόστος της ευρωπαϊκής υποκρισίας απέναντι σε μια Τουρκία που εργαλειοποιεί απελπισμένους ανθρώπους».